Гроші не варті

- Дивлюся на цих італійців і коси дибом стають, - зітхає по телефоні тітка Ніна.

У 2006-му вона кинула все й поїхала заробляти гроші у Італію.

- Багатії масово беруть шлюб із кровними родичами, щоб зберегти в родині багатство династії. А потім в них народжуються нещасні каліки. Сьогодні знову бачила сорокарічного шизофреника, який блукає вулицею й тягне за собою на шнуркові іграшкову машинку. Та хіба вже гроші того варті?

Тітка з понеділка по п'ятницю доглядає немічну стару сеньйору. А на вихідні їде відпочивати в передмістя Неаполя в маленький будиночок, який спільно орендують шість українок. Наймолодша серед них — 30-річна Марічка із Тернопільщини. Вдома залишила на матір п'ятирічного Миколку. Чоловік покинув, а малого немає за що до школи зібрати. Думала, попрацює рік-два й повернеться. Але за перші чотири місяця так і не змогла знайти роботу. Велика конкуренція серед землячок. Майже рік тому Марічка зникла. На дзвінки відповідала дуже коротко. Казала, що працює й немає часу приїхати.

- Маруся найшлася, - повідомляє Ніна. - Ми всі кинулися її обіймати, розпитувати. А вона така розквітла, груди якісь більші стали. Тільки дивиться якось дивно, ніби от-от заплаче. Ми вже в душу їй не лізли, хто-зна на якій роботі вона була. А це захожу в кімнату, а вона перевдягається. Дивлюся, а на животі такі розтяжки, ніби щойно народила. Я жартома так і спитала. Вона як впаде мені на груди й розреветься! Матінко рідна! Каже, що найнялася в багатих сеньйорів сурогатною мамою. Жила з ними в заміському будинку під наглядом. Вони хотіли бачити на власні очі, як вона харчується, чи не курить, не п'є. За кожен місяць вагітності їй платили по 400 євро, а після пологів дали 11 тисяч євро. Все нелегально, бо в Італії то заборонено.

Народила і віддала. А тепер плаче й примовляє: "Все заради дитини, заради Миколки".

- Та хіба вже гроші того варті - зітхає тітка.

На заробітках вже шість років. За цей час в неї народився внук, якого вона бачила тільки по скайпу.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі