Чи виходити з дому у Львові в післядень Паски?

Виходьте, але чи варто - з'ясується, в залежності від того, наскільки ви зануда.

Прочитав я, як дивувався один чоловік щодо "манірних обурень ФБівчан щодо обливаного понеділка" і цілком його підтримую. "Мовляв, гопницькі розваги, насильство. Та, блін, а помідорні війни, бики на вулицях, гонки по болотах - це прояви куртуазного ман'єризму? Просто там ніхто не стидається своїх традицій і з цією екзотикою почали заробляти гроші на туристах, - пише в фе?йсбуку цей Thieri Newman. - А тут ми маємо свою екзотику ОБЛИВАНОГО (вслухайтеся в це слово, не капального!) понеділка і починаємо різати з себе цукрового пурця".

Вичитував, вичитував я людські міркування з цього приводу й таки не можу зрозуміти. Чому для загалу одне - чверть тисячі лайків, "вау" і "кул":

світлина: Ukrainian Language and Culture School

А друге - "Дикуни. Ідіть в басейни і там з ранку до ночі...а це ж вулиця, вітер, вуха, голова...де просохнути у випадку потрапляння під "забави" шмаркачів?":

В чому різниця, крім того, що перше фото постановочне, а це - з життя? Можливо, пластик не подобається? То ж і ви по місту ходите не з плетеним кошиком.

На Андрія теж витівки комусь можуть не подобатися - і на що вплине їхнє обурення? В моєму селі цього року, до речі, столики зі стільцями для п'яничок з-під крамниці на середину дороги виставили, на саме перехрестя. І народ такий пофігістичний - пів дня всі так і об'їжджали, поки дядько Петро не повідносив на місце. У нас на Львівщині, з дитинства пам'ятаю, що й баби старі завжди тільки хіхікали з подібного: "О, Семкови фіру на хату виставили". А раз замурували цеглою вхід у магазин. Йдеться про те, що в цей день - як і обливатися в обливний понеділок - те хуліганство легалізоване. А що регламентується воно не державним правовим полем, а якимось іншим, неписаним, тим паче - дотичним до пра-традицій, то для мене особисто це тільки додає шарму. Нагадує подив запоріжанки (?), з якою я гуляв по Львову в цей мокрий понеділок. Їй незвично, що гопніки на Левандівці хрестяться, минаючи церкву. Хто не знає, "Левандовка - мать воровка". Звідти родом московський шансонь'є Ґарік Крічєвскій.

Тож я сам колись щедро поливав львів'ян із балконів (бувало, що й теплою), і фотозвіти переглядаю з насолодою. Цей фотограф, можливо, якийсь упереджений. Кажуть, написав, що жоден міліціонер під час обливаннь не постраждав. А ми з запоріжкою (як правильно вони називаються?), після зливи оплесків і радісного гулу на площі побачили политих поліцаїв.

На перший в незалежній Україні обливний понеділок я був ще маленьким, але мама показувала і розказувала, що ці бочки-машини по центру приїхали зумисне, щоб люди набирали воду. Франківська фракція "Свободи", якщо вірити хлопцям із наступного відео, цьогоріч вирішила трішки притримати розгул традицій, відтак терплячіші в кінці нарізки побачать, як їх за це замочили.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GppesmIm7CI

Дізнався, що вірмени так забавляються в інший час.

На прощання знов один погляд у минувшину, а кому цікаве сьогодення - ґуґліть самі.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі