Гунько Олександр
Оглядач відділу "Коментарі" "Газети по-українськи". Поет, перекладач.
19.10.2012
35

Принцип Бога

— Бога нема, — казав у одному з останніх інтерв'ю український хірург Микола Амосов. — Але його принцип працює.

Амосов усе життя робив операції на серці, врятував тисячі пацієнтів. А у 88 років серце оперували йому. Мабуть, так у його житті проявився принцип Бога.

Мій двоюрідний брат Женя після армії вів розгульне життя. Від рано померлого батька йому дісталися "жигулі". Він був першим хлопцем на кілька сіл, гуляв і пиячив скільки хотів. Але маминих грошей не вистачало. Женька підбив двох друзів на пограбування ощадкаси в сусідньому селі. Узяв батькову рушницю. Хлопці натягли на голови чорні панчохи і провели свою операцію в першій половині дня. Узяли біля 3 тисяч радянських рублів. На їх нещастя у той час, коли вони орудували в касі, по вулиці проходила бабця, яка запам'ятала їхню машину.

Женю "взяли" через три дні, на автозаправці. Сумку з грошима він возив у багажнику. Не встиг потратити жодного рубля. Йшов останній рік перебудови, і хлопці потрапили під чергову кампанію боротьби зі злочинністю. Женька отримав найбільше — 13 років. У камері він познайомився з віруючим, який дав почитати Євангеліє і переконав, що будь-яке покарання людині дається за її гріхи.

Євген щиро увірував в Ісуса, і це допомагало йому в суворих умовах колонії. Втім, за принципом Бога він відсидів від дзвінка до дзвінка. Зараз живе у селі в іншій області й очолює місцеву баптистську громаду.

Після вбивства в "Каравані" інтернет наповнився чималою кількістю матеріалів про грубість і "бєспрєдєл" охоронців супермаркету. Пишуть, що найманці безпідставно звинувачували покупців у крадіжках, займалися здирництвом, знущалися навіть над жінками та дітьми. За ними значиться 40 подібних епізодів. "Это месть, — коментує вчинок стрільця дописувач. — Месяца за два до события они наехали на его жену. Грубо облапали ее и обещали изнасиловать, если расскажет. Не знаю, почему она молчит. А Ярика жалко — съехал с катушек от такой жизни".

Частина інтернет-спільноти вважає підозрюваного Ярослава Мазурка народним месником, героєм-одинаком, українським "ворошиловським стрільцем". "И пусть знает остальная быдлота, наделенная даже вшивенькой властью, о том, что может нарваться на такого же парня, — пише наступний коментатор. — Я голосую за оружие, за честь и достоинство человека".

Мабуть, охоронці "Каравану" не думали, що всі ми ходимо під Богом. Інакше не творили б зло, накликаючи на себе ще більшу трагедію. Але й убивцю виправдовувати не можна. Ні за людськими, ні за Божими законами. Та доки проста людина буде беззахисною перед міліціонерами, прокурорами, суддями, охоронцями, такі стрільці раз по раз з'являтимуться знову. За принципом Бога.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі