Veresen
Економіст з міжнародних економічних відносин. Тема захищенної наукової роботи - "Пороги міжнародних ринкових відносин в науці" (на німецькій мові).
06.10.2012

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. "Чорноморець, матінко ..."

Вода вважалася першоелементом Всесвіту (Фалес) і тому була святою. Древні говорили про рятівну силу води і її омолоджуючі властивості. В хетському лексиконі - а хети були воїнами - вода "war". Звідси, можливо, назва "варяги", а в українській мові "варити" - кип'ятити на воді та слово "вар" - окріп. "Плинуча вода" в індоєвропейській лексиці "krosno". Так називається ріка у Польщі. Загалом, "вода" співвідноситься з образом "плетіння", "снування", життям (кров землі) і шляхом у потусторонній світ - "naraka wang". Древньоанглійською "eagor" - водяний потік, що стало основою імені "Ігор". Новгород-сіверський князь Ігор - з Ольговичів (Гориславичі, а "горі" - "вверх" - Вишневецькі). Новгород-Сіверське князівство належало Корибутам-Вишневецьким і тому називалося "Вишневеччина" (на латині "summa" - верх - Сумщина).

Водний шлях з Балтійського моря ("Балтійське" в перекладі - Біле море) через Німан-Припять-Дніпро і через Двіну-Дніпро в літописах називався шляхом "З варягів в греки", а в народі він мав назву Козацький шлях. Небесний шлях називається Чумацький шлях. Ріки живили землю і тому Геродот розлого описав щедру родючість Дніпра (в письмовій традиції назва "Бористен" вжита від грецького "????" - паша, корм, хліб). Дніпро - Кормилець, Родень, Даждь Бог. До речі, Зевс від "????" - Живич. І тому Геродот записав про скіфів: "А Зевса вони називають, на мій погляд, дуже вірно (влучно) - "Паппай". Пояснимо, що назва "Паппай" - від українського "паппа" - хліб. На латині "pappe" - годувати, як і "pappeln" - годувати в німецькій мові; староєгипетською "Nepera" - Бог кормилець. Санскрит - "D'nipa" у назві "Дніпро".

Пан "Paul Magogan" - автор Читацьких блогів - має свою незалежну думку чи не на все в нашій Україні і в світі. Має пан свою думку по відношенню до "скіфів" та "казаков", але не відає, що українська назва "козак" утворена від лексеми "cosa" (business) і цілком тотожня значенню старогрецької лексеми "?????" (діло, заняття) у назві "сколоти" (латинь "schola", "scola" - діло; заняття наукою, бо так склалося: наука розпочиналася з дозвілля, а тому-то, ще Карл Маркс та інші класики стверджували: "головне багатство націй - дозвілля, вільний час"). Українська назва "козак" етимологічно не має нічого спільного з назвою "казак", себто, "біжняком" по природі (словенською "kasati" - бігти; значення основи "kas-" - розглянемо на дозвіллі).

Оскільки псевдо пана "Magogan" може вказувати на належність до роду Яфета (Магог - син Яфета), то наразі згадаймо, що й давня самоназва євреїв показова. Порівняймо арамійське "ibray", "ebray", древньоєврейське "ibhri" - "той, хто прийшов з-за ріки; той, хто переплив на другий беріг ріки". Древнєєврейською "ebera" - переходити, пересікати; древнєєврейською "eber hanahar" - "з того боку ріки" (Див.: J?disches Lexikon, 2, Berlin. 1930, S. 1470). До цього ж ряду належить і назва торговельної "Хазарії" (староєврейське "khasar" - пройти, перейти, йти і повернутися). "Хазарія" - Боспор (з грецької мови - "переправа биків" - "????????" чи там - "???????"), або - Пересічень. Аналоги назви: Лівонія, Танжер, Інжир Брід, тощо.

Оксентій Онопенко

місто Москва, Російська Федерація.

* Словник "J?disches Lexikon" можна замовити в книгарні "J?disches Buch" міста Дрездена. Від Pirnaischer Platz  - третій будинок справа, від Marktplatz - четвертий будинок зліва. Навпроти - Rathaus.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі