ХТО СУДДІВ СУДИТИМЕ: громадський контроль чи самосуд?

Це дуже добре що 5-й канал у четвер провів дискусію навколо реформи судової системи. Бо останнім часом суспільну увагу  сконцентрували на потворному симулякрі - мовному  законопроекті  від Кі-Ко.

Тим часом, реальні проблеми аж кричать – так потребують свого обговорення і вирішення.  Корумповані  суди, які захищають не Закон, а можновладців від громадян, чи не в першу чергу потребують змін. Вони садять невинних. Вони за хабарі ухвалюють рішення не в рамках закону, а в рамках інтересів тих, хто платить або тих, хто дає вказівки згори.

Відомо чимало випадків, коли рішення суду пише представник грошовитого або можновладного замовника, а "ваша честь" їх  лише озвучує. Бо суди перетворилися фактично на підрозділи влади Партії Регіонів.

На 5-му каналі дискутували питання як краще: вибирати суддів подібно до політиків чи призначати за рекомендацією самоврядного суддівського органу. Кожен з цих варіантів має свої плюси й мінуси.

Вибори  суддів на прямих виборах нібито ставлять суддів під контроль громади. Але за наших умов  це може перетворитися на аналог виборів до органів влади, коли перемагає  не репутація, не сумлінність і чесність, а грошовий мішок.

Заслуговує на увагу пропозиція – рекомендувати  суддів для призначення  самоврядним суддівським органом, який би обирався суддівським з'їздом. Але хто буде учасником такого з'їзду? Інтуїція підказує, що за нинішньої ситуації, коли влада прагне контролювати все і вся,  обиратимуться найкорумпованіші.

Одним словом, за умов суцільної корупції як не зроби – все вийде не так. Немає ідеального рішення.  Тож мені здається, що який би варіант не вибрали – реформу судової системи треба здійснювати в комплексі з підвищенням рівня громадянської свідомості українців, політичної культури населення. Суспільству слід запропонувати також механізм оцінки діяльності суддів та їхньої відповідальності. Повинен існувати публічний орган, куди б увійшли представники громадськості, але не політики і судді. Він мав би аналізувати діяльність суддів і виставити їм оцінку.

Звісно, він теж не буде панацеєю від усіх бід. Але принаймні поставить суддівську гілку влади під контроль громадськості та допоможе запобігти самосуду і помсти з боку ошуканих суддями громадян.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі