Шкромида Юрій
Маю вищу юридичну освіту. Займаюсь приватною юридичною практикою. Разом з братом є засновником юридичної фірми "Шкромида та Партнери".
15.08.2012

Корупція в судах: за що і скільки беруть судді

Судді беруть за законні рішення, арешт або свободу, частоту слухань.

Як розповіли "Сьогодні" експерти з числа досвідчених юристів, гроші служителі Феміди беруть по самих різних приводів. Наприклад, при взятті під варту суддя може погодитися з доводами слідства або оперативників, а може сказати: не надали фактів, які свідчать, що треба заарештовувати. І те, й інше - законно. Вирішити упереджено суддя може не тільки за гроші, а й по дзвінку або під тиском. Саме тому сьогодні юридичні послуги користуються значним попитом.

Хабар залежить від складності справи. У провінції "арешт-неарешт" - навіть від 200 доларів. У Києві раніше був від 2 тисяч "зелених". Потім піднявся до 5, зараз до 10 тисяч. Але це якщо не vip-персони. І категорія справ проста, і нетяжкі злочини. Ніхто не випустить серійного вбивцю, а ось шахрая випустять. Втім, якщо шахрай взяв мільйон-другий, то за 10 000 ніхто не випустить, це буде дорожче.

Ще момент - призначення справ до слухання. Не секрет, що справи можуть слухатися роками. Хочете прискорити - платіть гроші. Тоді засідання будуть не раз в три місяці, а, скажімо, раз на тиждень. У законі про початок процесу написано "в розумні терміни". Це можна трактувати як завгодно. Тут хабар теж від справи залежить. По Києву прискорити справу може бути (у простих випадках) 2-3 тисячі доларів.

Зараз, кажуть експерти, беруть не за ухвалення НЕЗАКОННОГО рішення, а за ухвалення ЗАКОННОГО. І так вже останні три-п'ять років. Адже суддя дорожить репутацією, будуть скарги, знайдуть незаконність - кому це треба. А якщо не заплатити за законне рішення, його теж приймуть, але коли? І термін ув'язнення від судді залежить. Але такси "за скостити рік" немає, стверджують експерти. За це беруть, але в кожному випадку по-різному. Якщо це ДТП, можна дати умовно, а можна реально. Законно і те, і те. За "умовно" треба платити. У Києві - від 10 до 20 000 доларів. Хоча якщо у вас крутий джип, і збили не бомжа, то значно дорожче, до 100 000 доларів.

Зараз судді стали рідше відправляти справи на додаткове слідство, але буває - коли не можна виправдати, а садити не можна, бо суддя гроші вже взяв. За це теж платять, в Києві від 10 000 доларів.

Якщо "занесли" гроші до Апеляційного суду, і ситуація така: не можна скасувати рішення (законне) першої інстанції, і своє не можна винести, бо винна людина, тоді прискіпуються до дрібниць. Наприклад, погано, нерозбірливо написаний протокол, суддя не може прочитати. І тоді справа відправляють на новий розгляд до суду першої інстанції. У Верховному суді варіантів більше - це касаційна інстанція, так що можуть повернути в апеляційну інстанцію, можуть - в першу на новий розгляд. Все це, кажуть експерти, у ряді випадків коштує грошей. Хоча, звичайно, не можна всіх суддів мазати чорним і привласнювати ярлик "хабарник". Однак сама система така, що кристально чесні люди там довго не затримуються.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі