четвер, 01 березня 2007 18:07

Засуджений Хуан Чаос голодує 116 днів

— Не дозвольте негідникові померти. Не дайте йому стати героєм через свою смерть у тюрмі, — звернувся до лікарів однієї з іспанських в"язниць Хуан Карлос Родріґес Ібарра, депутат-соціаліст парламенту країни.

Негідником він називає 51-річного Хосе Ігнасіо де Хуана Чаоса. Той був учасником терористичного угруповання ЕТА, яке бореться за незалежність провінції басків від Іспанії. 1987 року Чаоса засудили до 3 тис. років ув"язнення за вбивство 25 людей, переважно поліцейських.

2004-го злочинця помилували. Він мав вийти на волю. Але звістка про амністію викликала обурення іспанців. Хосе Ігнасіо звинуватили в пропаганді тероризму. Він опублікував дві статті, присвячені темі терору. Йому збільшили термін ув"язнення ще на 12 років.

У листопаді 2006-го чоловік почав голодувати — він протестує проти несправедливого вироку.

За 116 днів Ігнасіо схуд на 18 кг. Лікарі почали годувати його примусово, через трубку. Почувши, що в газетах пишуть про припинення голодування, він зламав пристрій. Після цього Чаоса почали прив"язувати до ліжка на 12 год. і годувати внутрішньовенно.  Лікарі кажуть, що серце чоловіка довго не витримає. Жити злочинцеві залишилося кілька тижнів.

Зважаючи на стан здоров"я терориста, його справу знову передали до суду. Термін ув"язнення скоротили до трьох років. Країною прокотилася хвиля протестів. Найбільший відбувся в Мадриді 24 лютого. 75 тис. людей вимагали від прем"єр-міністра 46-річного Хосе Луїса Сапатеро, не звільняти Ігнасіо.

Ситуація загострилася через те, що 30 грудня минулого року члени ЕТА провели черговий теракт у мадридському аеропорту Барахас. Тоді загинуло двоє перуанців. Уряд Іспанії припинив мирні переговори з баскськими сепаратистами.

Натомість у Каталонії, яка підтримує басків, пройшли масові демонстрації за звільнення Хуан Чаоса. До виступів приєдналися навіть футболісти "Барселони". Промову виголосив один із найкращих гравців, 27-річний захисник Олегер Пресас. За походженням він — баск. За це футболіст утратив контракт із фірмою спортивного одягу "Келме", продукцію якої рекламував.

За роки діяльності члени ЕТА вбили понад 800 людей із північної Іспанії та південної Франції. Країни Євросоюзу та США вважають  угруповання ЕТА терористичним.

Зараз ви читаєте новину «Засуджений Хуан Чаос голодує 116 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути