Ексклюзиви
неділя, 06 травня 2007 16:29

Замість грошей селяни використовують опіум

— Кожен житель нашого села знає, наскільки це погано. Ми усвідомлюємо, які жахливі злочини можуть статися через ці наркотики, і відчуваємо свою провину, — говорить Шахран Пур, голова афганського села Шахран-е-Кхаш. — Але якби уряд дав нам їжу принаймні на три місяці, ми спробували б перестати вирощувати наркотики.

У селі Шахран-е-Кхаш не користуються грошима. За всі товари селяни розраховуються опіумом. На місцевому ринку 5 л бензину вартістю $25 можна придбати за 100 г наркотику. Дві пляшки "кока-коли" коштують 18 г. Навіть за жувальні гумки розраховуються наркотиком.

Усе життя в селі тримається на опіумі. Його добувають із маку, який росте на полях. Поза сезоном продавці записують усі витрати клієнтів. У серпні-вересні, коли збирають урожай, покупці розраховуються з боргами.

— Так, мій бізнес процвітає лише завдяки макові, — каже 30-річний торговець сукном Кхан Аґха. — Якби не він, тут ніхто не жив би. Я першим поїхав би звідси.

Торговці збирають опіум, складають його в пакети. Їх забирає оптовий покупець в обмін на готівку.

— Це так само, як вирощувати картоплю чи огірки, — каже Кхан Аґха. — Ти везеш їх на ринок, здаєш продавцеві чи власникові магазину, а він перепродує іншим клієнтам.

Селяни запевняють, що серед них немає жодного наркомана.

Афганістан виробляє 90% опіуму світу.

Зараз ви читаєте новину «Замість грошей селяни використовують опіум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути