вівторок, 11 грудня 2007 17:24

За Нобелівською премією не приїхали двоє лауреатів

За Нобелівською премією не приїхали двоє лауреатів

У понеділок у Королівському палаці в Стокгольмі вручили Нобелівські премії з медицини, фізики, хімії, літератури та економіки. Переможці отримали нагороди, як завжди, у день смерті засновника премії Альфреда Нобеля.

Шведський король Карл XVI Густав привітав переможців. На церемонію не змогли приїхати найстарші лауреати — 88-річна британська письменниця Доріс Лессінґ та американський економіст Леонід Гурвіч, 90 років.

Напередодні в міській ратуші Осло вручили Нобелівську премію миру. Її за боротьбу з глобальним потеплінням отримав колишній віце-президент США Альберт Гор, 59 років. Він розділив нагороду з Міжурядовою групою експертів із питань зміни клімату. 2000 року Гор програв президентські вибори Джорджу Бушу.

Нобелівську премію з медицини та фізіології отримали американці Маріо Капеккі, Олівер Смітіс і британець Мартін Еванс. Вони досліджують гени та стобурові клітини. "Нобеля" за фізику дістали француз Альбер Ферт та німець Петер Грюнберг за відкриття ефекту магнетоопору. Результати їхніх досліджень використовуються зокрема у виготовленні сучасних МР3-плеєрів. Премію з хімії отримав ще один німець Герхардт Ертль. Окрім Гурвіча, нобелівськими лауреатами з економіки стали американці Ерік Маскін та Роджер Майєрсон.

Кожен нобелівський лауреат отримав цього року 10 млн шведських крон ($1,5 млн). За традицією 7–8 грудня переможці прочитали нобелівські лекції — коротко розповіли про основні результати своїх досліджень. За Лессінг та Гурвіча тексти прочитали  представники.

Зараз ви читаєте новину «За Нобелівською премією не приїхали двоє лауреатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути