пʼятниця, 04 жовтня 2019 00:36

За непотрібні аналізи отримали два мільярди доларів

У США розслідують одну з найбільших шахрайських схем у сфері охорони здоров'я. Працівники генетичних лабораторій у Флориді, Техасі, Луїзіані та Джорджії за допомогою фальшивих направлень на аналізи отримали з федеральних бюджетів понад $2 млрд компенсацій. Це 50 млрд грн.

Працівники компаній, що займаються продажем товарів через каталоги, знаходили людей старших за 65 років із медичним страхуванням. Ходили по домівках, лікарнях, будинках для літніх людей. Пропонували їм безкоштовний генетичний тест на ймовірність розвитку раку чи непереносимість певних ліків. Лякали важкими наслідками, якщо не проводити профілактику. Брали в людей номер страхування, копію водійського посвідчення і зразок слини.

— Люди вірили їм, — пояснює інспектор поліції із Г'юстона Лаям Тревор. — На них тиснули жахіттями про наслідки раку шлунка чи мозку. Насправді ж тест на це не вплине. Ходили бідними районами. У дорогих пацієнти можуть собі дозволити консультацію з цього приводу.

Шахраї зв'язувалися зі страховими компаніями людей. Якщо ті відмовлялися давати направлення на такий дорогий аналіз, брали направлення на нього в лікарів. Довели, що такі документи виписували щонайменше дев'ять медиків. У США заборонено давати направлення пацієнтам, яких не бачив лікар. За це їх судитимуть і позбавлять ліцензії.

Аналіз відправляли в одну з лабораторій, причетних до шахрайства. Після того вимагали компенсації з бюджету за програмою медичного страхування людей старших за 65 років "Медікеа".

За кожен аналіз отримували від $10 до $18 тис. Ці гроші ділили між собою лабораторія, лікар, котрий виписав направлення, і працівник, який знайшов пацієнта.

Більшості пацієнтів результати не надсилали. Частині відправляли без пояснень. Розслідування почали, коли кілька десятків лікарів поскаржилися, що їхні пацієнти замовили дорогі непотрібні тести.

— До того ж частині з них насправді знадобився цей тест, — продовжує Тревор. — Лікування при певних видах раку залежить від його результатів. Але система показувала, що аналіз уже проводили. Повторно його не компенсують. Довели, що до схеми причетні майже 50 людей.

Зараз ви читаєте новину «За непотрібні аналізи отримали два мільярди доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути