вівторок, 30 жовтня 2007 16:16

За час війни в Іраку сталося 1300 теракти

Автор: фото: reuters/Mushtaq Muhammad
  Терориста-смертника затримали в іракському місті Кербала, до вибуху його автівки
Терориста-смертника затримали в іракському місті Кербала, до вибуху його автівки

Минулого тижня в іракському місті Кербала, 110 км на південь від Багдада, поліція затримала терориста-смертника. На автомобілі він врізався в контрольно-пропускний пункт. У машині була вибухівка, але в повітря вона не злетіла.

До 2003 року, поки американські війська не ввійшли до Іраку, в країні не було жодного теракту. На сьогодні нараховують близько 1300. Їх кількість постійно збільшується. У кожному другому випадку терористи використовують транспортні засоби.

Перший теракт із використанням автомобіля стався в Лівані 1983-го. Тоді військове угрупування, відоме нині як "Хезболла", підірвало вантажівку з вибухівкою на американській морській базі. Загинув 241 моряк.

Перша атака терориста-смертника відбулася в Шрі-Ланці. Світська організація "Тамільські тигри" 1991 року відправила дівчину, підперезану вибухівкою, до урядової будівлі. Вона повинна була вбити колишнього прем"єр-міністра Індії Раджива Ґанді. Відтоді кілька військових організацій перейняли цю тактику. Серед них світська Курдська робітнича партія, релігійні чеченські повстанці, ліванська "Хезболла", палестинські угруповання. "Тамільські тигри" здійснили 168 терактів і припинили атаки смертників 2000-го.

Вважають, що релігія, зокрема іслам, є головною причиною таких дій. Американський політолог Роберт Пейп із університету Чикаго дослідив усі атаки смертників із 1980 року. Він встановив, що "майже всі терористичні атаки смертників мають спільну рису: їхня виключно світська мета — змусити розвинені демократії вивести війська з території захоплених ними країн, які для терористів є рідною землею".

80% терористичних атак у Іраку спрямовані проти коаліційних військ. Хоча американці підкреслюють, що напади націлені на місцеве населення. Тому вони не можуть покинути країну — інакше терористи-смертники створять справжній хаос.

Зараз ви читаєте новину «За час війни в Іраку сталося 1300 теракти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути