Ексклюзиви
четвер, 16 серпня 2007 18:55

Від звички гризти нігті вилікують за чотири тижні

У голландському місті Венло через місяць відкриється перша у світі клініка, в якій лікуватимуть любителів гризти нігті. Як у звичайній лікарні, в ній будуть палати з ліжками, кабінети лікарів і терапевтичні кімнати.

Власники закладу запрошують на лікування людей з усього світу. Хоча вартість послуг поки що не називають, уже зібралася черга охочих позбутися поганої звички. Лікарі пояснюють, що обгризання нігтів — це серйозне захворювання, що має назву оніхофагія.

— Більшість тих, хто обгризає нігті, роблять це несвідомо. Наприклад, коли дивляться телевізор, — каже директор голландського інституту патологічної оніхофагії Алайн-Реймонд ван Ебб, засновник нової клініки. — Наші дослідження доводять, що для багатьох це стало манією. Вони годинами гризуть нігті та обкушують шкіру на пальцях, нічим більше не займаючись. З часом перестають контролювати себе. Потім постійно ховають руки, бо соромляться.

Щоб розробити свою методику лікування, Алайн-Реймонд ван Ебб працював два роки.

Терапія триватиме чотири тижні. На пальці пацієнтам одягатимуть спеціальні пристрої, які сконструював лікар. Вони дозволятимуть нормально рухати долонями, але заважатимуть пхати їх до рота. У клініці проводитимуть групові заняття та розмови з психологами.

Ван Ебб пояснює, що звичка з"являється, бо люди не витримують високого темпу життя і постійних стресів. Раніше, щоб боротися з цим, було достатньо кількох психологів у місті. Зараз ван Ебб вважає, що виникла потреба у клініці для таких хворих.

— Така погана звичка ще й дуже небезпечна. Можна підхопити якусь інфекцію, грибок або підчепити захворювання органів травлення, — каже Клінтон Сміт, американський психолог. — У дітей часто деформуються щелепи.

У психотерапевтичній академії в Москві також допомагають боротися з оніхофагією. Тут крім цього лікують інші манії, наприклад звичку виривати і їсти своє волосся, кусати губи тощо.

Зараз ви читаєте новину «Від звички гризти нігті вилікують за чотири тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути