Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2007 16:44

Від землетрусу загорілася найбільша атомна станція

Автор: фото: REUTERS/Kiyoshi Ota
  Землетрус у японському місті Кашівазакі зруйнував понад 300 будівель.
Землетрус у японському місті Кашівазакі зруйнував понад 300 будівель.

У понеділок у японському місті Кашівазакі, що в префектурі Ніїґата на острові Хонсю, стався землетрус силою 6,7 балів за шкалою Ріхтера. Щонайменше п"ять людей загинуло. Літні люди не змогли вибратися з-під завалів своїх будинків. Понад півтисячі чоловік отримали поранення.

— Я так злякалася! Землю трясло майже 20 секунд. Я мало не зомліла від страху, — згадує Рітеі Вакатсукі, працівниця магазину в Кашівазакі.

Унаслідок поштовхів зруйновано більше 300 будівель, 2000 людей евакуювали. У спортзалі, де близько 200 глядачів зібралося на чемпіонат із бадмінтону, упала стеля. З рейок  зійшов пасажирський потяг, який саме прибув на перон.

Через землетрус почалася пожежа на найбільшій у світі атомній електростанції, розташованій у Кашівазакі. Реактори автоматично відключилися, а вогонь швидко загасили. Зараз загрози викиду радіоактивних речовин немає.

Після землетрусу пройшла ще серія поштовхів силою до 5,8 балів. Коливання будівель спостерігали і в Токіо, за 200 км від епіцентру землетрусу. Сейсмологи попереджають, що це може спричинити утворення цунамі.

Зараз близько 35 тис. осель у Кашівазакі залишилися без газу та струму. Після поштовхів припинив роботу аеропорт та залізничні вокзали у постраждалих містах.

Японія розташована на стикові чотирьох тектонічних плит. 20% найсильніших світових землетрусів припадає на цю країну. Японці відчувають поштовхи щороку. Найбільший землетрус в історії країни забрав життя 142 тис людей. Він стався в Токіо 1923 року. Експерти кажуть, ще сильніші поштовхи будуть у японській столиці найближчі 50 років.

Зараз ви читаєте новину «Від землетрусу загорілася найбільша атомна станція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути