Ексклюзиви
вівторок, 27 лютого 2018 07:10

У війні беруть участь дев'ять країн

Сирія стала місцем для вирішення міжнародних політичних і військових питань, говорить турецький журналіст Ях'я Бостан. Найвпливовіші сторони конфлікту — Туреччина, США, Росія та Іран. Напруга виникла між Сирією, Іраком, Ліваном та Ізраїлем.

Туреччина втрутилася у війну через курдських сепаратистів. Вони мешкають у Сирії, Туреччині, Іраку та Ірані. 2013-го заявили про намір створити власну державу. З минулого року користуються підтримкою США у війні проти Асада. Туреччина розпочала операцію "Оливкова гілка" на початку лютого цьогоріч. Наприкінці місяця ввійшла у сирійську провінцію Афрін, населену курдами. Збройні сутички між сирійськими й турецькими військами поставили дві країни на межу війни.

Керівники Ірану та Росії мають дружні стосунки із сирійським президентом. Іран фінансує також сирійських курдських сепаратистів. Свою присутність у зоні конфлікту аргументує боротьбою з тероризмом.

Ізраїль перебуває у стані війни із Сирією із середини минулого століття. Обидві країни утворилися після Другої світової. Мають взаємні територіальні претензії. Ізраїль погрожує також Лівану — там може розпочатися новий етап протистояння, припускають аналітики.

На території Іраку тривають бої з Ісламською державою та курдськими сепаратистами. Також повстанців фінансує Саудівська Аравія.

— Зважаючи на кількість країн, залучених у конфлікт, його можна назвати "млявою Третьою світовою війною". Протистояння може загостритися. Майбутнє Близького Сходу має вкрай нечіткі обриси, — вважає Бостан.

Зараз ви читаєте новину «У війні беруть участь дев'ять країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути