пʼятниця, 21 вересня 2012 07:45

У грузинській тюрмі наглядачі ґвалтували в'язнів

У вівторок пізно ввечері на грузинському незалежному телеканалі "Маестро" й опозиційному "9-му каналі" показали відеосюжет про знущання над ув'язненими у столичній Глданській тюрмі №8. У кадрі охоронці ґвалтують кийками і віником в'язнів, б'ють. Відео таємно протягом двох років знімав працівник в'язниці Володимир Бедукідзе. Він зміг передати матеріали пресі, коли втік у Бельгію.

Зараз його розшукують. Частина відеоматеріалів є на сайті міністерства внутрішніх справ.

Сотні грузинів із Тбілісі, Кутаїсі, Батумі, Ґорі, Зугдіді та Поті, тільки-но побачили сюжет, стихійно вийшли на вулиці. Протестували проти влади. Тримали портрети президента Михаїла Саакашвілі із написом "кат", у декого були плакати англійською: "Зґвалтуй мене", "Пішла би ця система". Серед протестувальників були також родичі ув'язнених. Правозахисники кажуть, що в ніч на середу на вулиці столиці вийшли близько 15 тис. людей.

— Чисто по-людськи, я дуже шкодую і хочу взяти громадську та політичну відповідальність за все це. Права ув'язнених у Грузії мають бути захищені. Для цього потрібно зробити все, — говорить 33-річна Хатуна Калмахелідзе, міністр з виконання покарань, пробації і юридичної допомоги Грузії.

Того дня вона подала у відставку. З посади зняли також голову департаменту з виконання покарань Давида Чакуа. 10 працівників в'язниці допитує поліція.

— Я увімкнув телевізор, щоб подивитися перед сном новини. На "9-му каналі" був сюжет про тюрми. Стало цікаво, бо працюю юристом. Показували щось неймовірне. Кілька охоронців по черзі били одного в'язня. Потім ґвалтували у дикий спосіб, — розповідає 42-річний Гіві.

У середу вранці до населення звернувся президент Саакашвілі. Пообіцяв покарати всіх організаторів і виконавців.

— Диктатура Саакашвілі приречена. У нас немає ніякої демократії. Всі красиві розповіді про щасливих грузинів — брехня. У Грузії зацікавлені Штати. Багато купується на проамериканські обіцянки красивого життя. Молодь говорить англійською, одягається як вони. А в той час наші поліцейські копіюють поведінку американських солдатів в Іраку — ґвалтують слабших, б'ють і знущаються, — розповідає 36-річний Георгій із Тбілісі.

Зараз ви читаєте новину «У грузинській тюрмі наглядачі ґвалтували в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути