понеділок, 03 березня 2008 18:33

В Єревані в сутичках з поліцією загинули восьмеро людей

Автор: фото: REUTERS/Nazik Armenakian
  Прихильники опозиційного кандидата в президенти Вірменії Левона Тер-Петросяна збираються на акцію протесту в столиці Єревані. Після сутичок з поліцією та смерті вісьмох людей у місті на 20 днів оголосили надзвичайний стан
Прихильники опозиційного кандидата в президенти Вірменії Левона Тер-Петросяна збираються на акцію протесту в столиці Єревані. Після сутичок з поліцією та смерті вісьмох людей у місті на 20 днів оголосили надзвичайний стан

У столиці Вірменії Єревані внаслідок сутичок між поліцією та прихильниками колишнього кандидата в президенти Левона Тер-Петросяна, 63 роки, загинули восьмеро осіб і понад 120 потрапили до лікарні.

Серед постраждалих було 33 військовослужбовця і співробітників міліції. Чинний президент країни 53-річний Серж Саркісян на 20 днів оголосив у Єревані надзвичайний стан.

Збройне зіткнення почалося минулої суботи ввечері, під час мітингу прибічників Тер-Петросяна на площі Свободи. Поліція та військові намагалися розігнати майже сім тисяч  демонстрантів. Але вони не розійшлися, а лише перемістилися до посольства Франції.

Представники влади говорять, що ближче до вечора натовп став неконтрольований. Окремі групи спалили на прилеглих вулицях кілька десятків автомобілів, у тому числі поліцейських. Розтрощили кілька автобусів і тролейбусів, розгромили та пограбували офіси та магазини. Також протестуючі розбили вікна єреванської мерії та офіс однієї з телекомпаній. Тому військові не мали іншого вибору, ніж застосувати зброю та сльозоточивий газ.

Але очевидці та учасники подій наполягають на тому, що демонстрація була цілком мирною.

— У новинах говорять, що люди стріляли в поліцію. Насправді ж ні у кого не було зброї, — говорить учасниця мітингу. — Ми бачили, як вбили 12-річного хлопчика. Це сталося близько 11-ї вечора. Він лежав там і не ворушився. Не знаю, чи він потрапив під кулю. Я бачила, як його відвезли геть на "швидкій". Але в новинах про це навіть не згадали. Окрім того, солдати били гумовими палицями людей похилого віку. Вони переслідували мене, мого брата та інших. Я відірвалася від них у метро.

Мітинги та демонстрації в Єревані розпочалися позаминулої середи. Протестувальники вимагали визнати недійсними результати президентських виборів 19 лютого цього року. На них, набравши 52,82% голосів, переміг прем"єр-міністр країни та лідер Республіканської партії Серж Саркісян. Друге місце з результатом 21,5% голосів зайняв колишній президент Левон Тер-Петросян.

Прибічники останнього вимагають призначити нові вибори, а також надати їм ефірний час на національному телебаченні. Тер-Петросян подав до Конституційного суду Вірменії позов, аби оскаржити результати виборів.

Зараз ви читаєте новину «В Єревані в сутичках з поліцією загинули восьмеро людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути