Ексклюзиви
Вівторок, 05 лютого 2008 17:02

Учені вивели "безслізну" цибулю

Новозеландські науковці разом із японськими колегами вивели сорт цибулі, яка не викликає сліз. На вигляд вона зовсім не відрізняється від звичайної. Однак містить у 500 разів менше подразливої речовини, через яку люди плачуть.

Старший науковий співробітник новозеландського інституту "Кроп енд Фуд Рисерч" Колін Іді розповів, що "безслізний" сорт виводили на основі "м"яких" овочів. Вони зазвичай не викликають сліз, однак не мають такого аромату і смаку, як звичайна цибуля.

— Ця цибуля має сірчисту сполуку, яка відповідає за характерний цибулевий запах та є корисною для здоров"я, — пояснює Іді.

Аби зберегти запах, але не викликати сльози, в новому сорті видалили ген, який відповідає за вироблення ензиму синтази сльозогінного фактору. Він виділяється під час нарізання цибулі. Завдяки йому виникає ланцюг певних хімічних реакцій, які й спричиняють сльози.

Учені сподіваються, що зможуть не тільки позбавити людей від "цибулевих" сліз і від неприємного запаху, але й збільшити кількість корисних речовин у складі нової цибулі.

Зараз ви читаєте новину «Учені вивели "безслізну" цибулю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода