Ексклюзиви
середа, 06 лютого 2008 17:10

У Тихому океані плавають "сміттєві острови", більші за США

 

У Тихому океані розростається величезна купа сміття, яку вчені назвали "супом із пластику". Спеціалісти-океанологи стверджують, що площа плаваючого непотребу вдвічі перевишує континентальну площу США.

Сміття простягається двома плямами приблизно на 500 морських миль (926 км) від каліфорнійського узбережжя майже до Японії. Воно тримається на невеликій глибині завдяки підводним течіям. Відходи можна побачити навіть з корабля — футбольні м"ячі, човни, пакети, блоки від дитячого конструктора "Лего".

Уперше на "сміттєвий острів" натрапив американський океанолог Чарльз Мур 1997 року. Повертаючись додому після перегонів на яхтах, він вирішив скоротити шлях так званою північно-тихоокеанською круговертю. У цій області води океану поволі рухаються по колу, а атмосферний тиск доволі високий. Моряки намагаються уникати її.

Яхта Мура майже тиждень пливла смітником. Він вважає, що цим районом кружляє близько 100 млн т непотребу.

— Щоразу, коли я виходив на палубу, повз яхту пливло якесь сміття. Як ми могли загидити таку величезну акваторію?

Днями Чарльз Мур застеріг: якщо у світі не обмежать виготовлення й використання пластику, поверхня "острова" збільшиться вдвічі.

2006 року співробітники Програми навколишнього середовища ООН підрахували, що на 1 кв. км океану припадає 20 тис. одиниць плаваючого пластикового сміття. За словами професора Гавайського університету, океанолога Девіда Карла, сміття, що потрапляє в океанські зони кругових течій, піддається гниттю та іншим процесам біорозпаду. Однак сучасний пластик довговічний. На тихоокеанському звалищі знаходять пластиковий непотріб півстолітньої давності.

Зараз ви читаєте новину «У Тихому океані плавають "сміттєві острови", більші за США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути