пʼятниця, 23 травня 2008 18:57

У Кенії спалили одинадцять "відьом"

У кенійському селищі Нікео місцеві спалили 11 літніх людей, звинувативши їх у чаклунстві. З-поміж загиблих — 8 жінок і троє чоловіків віком від 80–96 років.

Місцеві склали список відьом на основі книги, яку вони нібито знайшли в одній із місцевих шкіл. Люди казали, що в ній чаклуни записували дати зустрічей та імена своїх жертв. Сільська рада провела засідання. Там вирішували, як покарати підозрюваних у чаклунстві. Кільком односельчанам життя зберегли після того, як ті зізналися у відьомстві й пообіцяли не займатися магією. Інших спалили живцем.

Очевидці розповідають, що натовп вривався у домівки "відьом" і вів їх на багаття. Потім підпалювали хату. Загалом у селі спалили майже 50 помешкань.

— Я уявити собі не міг, що мою жінку через стільки років уб"ють, навіть не довівши її вину перед Богом, — розповідає Енока Обіро. Чоловік на вогнищі втратив дружину.

У Нікео живуть переважно представники народності кісії. Вони неодноразово влаштовували розправи над тими, кого підозрювали в чаклунстві. У 1990-х кісії вбили та спалили десятки жінок і чоловіків.

У сусідній Танзанії місцеві вбивають негрів-альбіносів. Люди вважають, що частина тіла "білого" негра може принести щастя й гроші. Торік у країні зафіксували 19 убивств світлошкірих африканців. Однак місцеві правоохоронці кажуть, що вбивств набагато більше.

Раніше батьки продавали блідошкірих дітей цілителям. Ті використовували їх для обрядів. 250 тис. негрів-альбіносів, які живуть у Танзанії, намагається захистити спеціальна асоціація. Її представники їздять селами й розповідають людям про альбінізм. Пояснюють, що це не прокляття і не хвороба, а відсутність пігменту шкіри.

Зараз ви читаєте новину «У Кенії спалили одинадцять "відьом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути