Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2007 16:50

У Делі макаки кусають дітей

Автор: фото: reuters/Stringer
  Пасажир годує мавп, які оточили автомобіль на одному з перехресть у столиці Індії місті Делі
Пасажир годує мавп, які оточили автомобіль на одному з перехресть у столиці Індії місті Делі

Окрім дорожніх заторів, забруднення і досить високого рівня злочинності, які притаманні великим містам світу, столиця Індії має ще одну проблему — мавпи. Вони вільно гуляють вулицями, проникають у будинки, крадуть їжу і навіть кусають дітей.

Макаки залазять у державні установи і порпаються у паперах. Якось два роки тому міністр оборони, вийшовши на обідню перерву, залишив вікно відчиненим. Коли повернувся в кабінет, секретні документи валялися на підлозі.

Зараз у Делі живе 5 тис. мавп. Індуси вважають тварин священними. Ловити чи вбивати макак не можна. Влада міста випробувала вже кілька методів боротьби з ними. Мавп намагалися проганяти за допомогою звуку високої частоти, якого не чують люди. Планували також вивозити у ліси. Проте влада сусідніх штатів не хоче приймати тварин. Мовляв, вистачає клопотів зі своїми.

Нещодавно для боротьби з малими мавпами почали використовувати їхніх більших родичів — лангурів. Ці тварини агресивніші й проганяють макак. Охоронці тримають їх на прив"язі наче собак. Власників лангурів почали брати на роботу приватні та державні компанії.

— Мені смішно, бо це безглузда ідея, — запевняє Ікбал Малік, індійська приматолог, яка вивчає мавп уже понад 20 років. — Вирішуючи цю проблему, вони створюють іще одну.

Малік переконана, що лангури не зможуть позбавити Делі від макак — ті просто тікатимуть в інші райони. З часом обидва види "подружаться" і стануть ще більшою проблемою.

Зараз ви читаєте новину «У Делі макаки кусають дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути