четвер, 03 січня 2008 17:45

У церкві в Кенії згоріло 50 людей

 

З минулого вівторка в Кенії було вбито понад 300 жителів. У вівторок близько 50 людей згоріли в церкві, яку підпалила озброєна банда.

Насильства у країні, яку до сьогодні вважали однією з найстабільніших в Африці, почалися після президентських виборів. Із невеликою перевагою у 230 тис. голосів переміг Мваі Кібакі, 76 років, який залишився главою держави на другий термін. Його опонент 62-річний Раіла Одінґа і прихильники переконані, що результати сфальсифікували.

Одінґа та Кібакі — лідери різних етнічних груп. Після виборів існує побоювання, що почнеться кривава війна між племенами Кікую, прихильниками переможця на виборах, і Луо. Кенійський Червоний Хрест повідомляє, що 70 тис. людей уже втекли від насильства. Багато хто виїжджає до сусідньої Уганди.

— Ми не можемо вийти з дому. Скрізь убивають людей, — каже батько чотирьох дітей Елія Омбіру.

У церкві, яка згоріла, люди теж ховалися від насильства. Серед загиблих у вогні були переважно члени Кікую. Їхні опоненти Луо грабують і б"ють своїх сусідів у столиці Найробі та навколишніх поселеннях. Після офіційної поразки на виборах Раіла Одінґа закликав 1 млн своїх прихильників з"явитися на центральній площі столиці і проголосити його народним президентом.

Учора президент Кібакі влаштував зустріч представників усіх політичних партій. Вони мали вгамувати народ та припинити ворожнечу. Але опозиційний лідер Одінґа заявив, що не зустрічатиметься з президентом, поки той не залишить свій пост.

За даними українського посольства в Кенії, в країні проживає 23 українці, серед яких 5 дітей. Ніхто за допомогою до посольства не звертався.

33-річний киянин Сергій із друзями поїхати в туристичну подорож до Кенії вирішив іще півтора місяця тому. Замовили 10-денний тур на курорт Момбаса. Сергій заплатив $2070.

— Пару днів тому почули, що в Кенії збройні сутички. Прийшли в турфірму, щоб розібратися, що робити, — розповідає чоловік. — Замість туру в Кенію менеджер запропонувала на ті ж числа поїхати в Єгипет, або через кілька днів у Мароко, або на Кубу. Але ми налаштувалися на Кенію, тому не передумали.

Коли друзі виходи з офісу компанії, до оператора прийшли ще семеро чоловік. Хотіли скасувати замовлення.

— У договорі є такий пункт: якщо відмовляєшся від туру за п"ять днів до його початку, втрачаєш 90 відсотків грошей. Якщо за місяць — то тільки 10, — пояснює Сергій. — У нашому турі немає екскурсій до столиці Найробі. Якщо буде все спокійно, то, мабуть, ми поїдемо туди самі.

У туристичній компанії кажуть, що всіх туристів везуть на курорт Момбаса, що за 580 км від Найробі.

— Ми розмовляли зі своїм гідом у Кенії. Він каже, що сутички тільки в Найробі. Тому це місто з плану екскурсій виключено. Але якщо турист захоче поїхати, то його право, — каже менеджер Тетяна. — Кенійці самі зацікавлені в тому, щоб до них приїжджали туристи. Вони там живуть на 1 долар у день.

Температура повітря в Кенії — +30°С.

Зараз ви читаєте новину «У церкві в Кенії згоріло 50 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути