середа, 19 січня 2011 06:00

У Бразилії внаслідок зсувів загинули 650 людей

Автор: фото: REUTERS/Bruno Domingos
  У бразильському місті Конкіста після зсувів зникли більше 200 людей. Влада попереджає, що через погодні умови лихо може повторитися
У бразильському місті Конкіста після зсувів зникли більше 200 людей. Влада попереджає, що через погодні умови лихо може повторитися

У бразильському гірському районі, що на північ від Ріо-де-Жанейро, від зсувів загинули понад 650 людей. Найбільше постраждали міста Нова-Фрібурґ і Тересополіс.  Сильні зливи там не вщухають майже два тижні.

— Востаннє бачив рідного брата, його дружину і доньку кілька днів тому. Ще до того, як хвиля бруду накрила їхній будинок, — розповідає Марко Антоніо Сікейра Коста. — Думаю,  та зустріч була остання.

Жителі самотужки розчищають вулиці. Пояснюють, що, доки прийдуть рятувальники, зможуть самі знайти родичів. До моргів тягнуться черги. Люди шукають серед загиблих рідних і друзів. У деяких районах, щоб не почалися епідемії, мертвих ховають без упізнання. Постраждалим роблять щеплення від дифтерії.

— Тут треба мати кам'яне серце. Не кожен може витримати, коли відкопає з болота рідного, — говорить жителька міста Тересополіс Марія Хелена.

У рятувальній операції беруть участь військові. Кажуть, загиблих набагато більше, ніж заявлено. Не всіх іще знайшли.

— Найгірше тим, що живуть на схилах гір чи близько біля річок, — говорить один із рятувальників. — Їх декілька разів попереджали, що рано чи пізно можуть загинути, але ніхто не вірив. Деякі гірські села повністю накриті намулом і брудом. Із більшістю відсутній зв'язок.

Президент Бразилії 63-річна Ділма Руссеф минулого тижня на вертольоті облетіла постраждалі райони. Повінь — її перше серйозне випробування на посаді президента. Політик почала виконувати свої обов'язки 1 січня. Руссеф виділила $480 млн допомоги постраждалим районам.

— Ми зробимо все можливе, щоб урятувати якомога більше людей, — говорить президент.

Губернатор штату Ріо-де-Жанейро Серджіо Кабрал оголосив семиденну жалобу.

Жителі критикують владу за нерозумне планування. Говорять, що треба думати перед тим, як дозволити будувати житло в небезпечних гірських районах.

Рекордну кількість смертей від стихії зафіксували 44 роки тому. Тоді від зсувів у штаті Сан-Паулу загинули 430 людей.

Зараз ви читаєте новину «У Бразилії внаслідок зсувів загинули 650 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути