Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 18:58

Турецькі пляжі закривають через акул

Турецька влада терміново закриває пляжі на узбережжі Егейського моря. Уперше за останні 30 років тут з"явилися акули. Відпочиваючим забороняють здійснювати морські прогулянки. Місцеві жителі кажуть, що хижаки підпливають дуже близько до берега, тому туристам не дозволяють заходити навіть на мілину.

Піщані акули вважаються небезпечними для людини. Удень вони погано орієнтуються, плавають повільно. Однак відомі випадки, коли риби нападали і вбивали людей. Особливо агресивні види — неподалік берегів Африки.

Акули завдовжки 3–3,5 м нерідко пересуваються зграями. Зазвичай вони водяться на глибині майже 80 м. Турецькі вчені намагаються з"ясувати, чому цього року так багато хижаків з"явилося на невеликій глибині.

Спеціалісти запевняють, що навіть під час нападу людина може врятуватися. Для цього треба не робити різких рухів і не плескати по воді. Акула може втратити інтерес до жертви, яка не рухається і не намагається втекти. Інший спосіб — сильно вдарити в око хижакові. Саме так кілька тижнів тому врятувався від 6-метрової білої акули австралійський серфінгіст.

Учені розробили кілька приладів для захисту від хижаків. Серед них — надувний комірець, через який акула не відчуватиме тепло або кров жертви, брикет із хімічними сполуками, який відлякує риб, а також списи та дроти з отрутою на кінці.

У Міністерстві культури і туризму Туреччини заявляють, що хижаки є лише неподалік містечка Бонджук. Там для піщаних акул облаштовують спеціальний заповідник. Плавати забороняють лише неподалік Бонджуку. В інших місцях, запевняють в міністерстві, туристи можуть купатися і почуватися цілком безпечно.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі пляжі закривають через акул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути