Ексклюзиви
пʼятниця, 18 лютого 2011 01:00

Тунісці тікають до Італії

Уряд Італії оголосив у країні надзвичайний стан через великий потік біженців з Тунісу.

Ті почали переселятися на італійський острів Лампедуза на початку року, під час заворушень на батьківщині. За місяць тунісців побільшало на 5 тис.

— Більшість іммігрантів — молоді, років по 20, — каже житель острова Франческо Пандольфо. — Кожен має невеликий наплічник, пакет. Розмовляють французькою. Як стоять у чергах, говорять про свободу.

На острові Лампедуза, який за 110 км від узбережжя Тунісу, живуть 6 тис. корінних жителів. Після того, як острів'ян побільшало удвічі, переселенців почали доправляти вертольотами і поромами в гуманітарні центри на острові Сицилія. 12 лютого під час переправи біля узбережжя Африки затонуло судно з 12 тунісцями. Врятувалися лише троє.

— Ми боїмося жити у Тунісі. Там розруха і безробіття. Січнева революція нічого не змінила на краще. Сподіваюся знайти тут роботу і жити надалі в Європі, — пояснює 23-річний Зід Бен Абдалаа.

Аби контролювати ситуацію, уряд країни відправив кілька загонів до узбережжя Тунісу. Минулого тижня поблизу острова митники зупинили судно із 30 нелегалами із Єгипту.

— Уся Європа за те, щоб зупинити тунісців, — говорить Бернадіно Рубейс, мер Лампедузи. — Багато біженців хочуть оселитися у Франції. Коли бралися допомагати тунісцям, не думали, що доведеться і нам рятуватися.

До Італії тікають багато нелегалів. 20 років тому масово виїжджали албанці. За тиждень на узбережжя висадилися 15 тис. біженців. Потік іммігрантів припинився, коли італійці почали патрулювати прибережні води Албанії.

Зараз ви читаєте новину «Тунісці тікають до Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути