Ексклюзиви
понеділок, 28 травня 2007 15:35

Тоні Райт не спав 266 годин

Британський письменник Тоні Райт, 42 роки, вирішив перевірити, що відбувається з людиною, яка довго не спить. Для цього спробував побити рекорд 17-річного американця Ренді Ґарднера, який не заплющував очей 264 години — 11 днів.

На час експерименту Райт перебрався до одного з барів міста Пензанс. Там його постійно знімали на камеру. Сам він викладав у інтернет-щоденнику свої враження і зміни в організмі.

— Мої очі стали дуже чутливими, — пише він. — Через 70 годин після початку я мусив одягти сонцезахисні окуляри, бо щоразу як дивився на монітор, починав відключатися. Достатньо було одного погляду.

Через п"ять днів Райту почали ввижатися на екрані ельфи та феї, які стрибали і сміялися. Але вони зникали, коли експериментатор надягав окуляри. На десятий день чоловік не міг набирати, бо моментально починав засинати.

— Друкувати на комп"ютері — найважче заняття для людини, яка довго не спала, — з"ясував Райт.

Час від часу він відчував, що ось-ось провалиться в забуття. Тоді відразу зривався з місця і намагався щось з"їсти, випити або зайнятись чимось активним. Довгий час не міг сидіти в одному положенні — очі злипалися.

Закінчити експеримент Райту допомагали численні відвідувачі бару, з якими він розмовляв. Уночі чоловік грав у поло. Від цього навіть натер мозолі на ногах і потягнув спину. Увесь час британець їв лише овочі, фрукти і горіхи, пив зелений чай.

Тоні Райт намагався довести, що дві півкулі головного мозку потребують різної кількості часу для відпочинку. Тому завдяки відповідним тренуванням людина зможе витримати довгий час без сну. Професор Кріс Ідзіковський із Центру сну в Единбурзі не погоджується.

— Так дійсно відпочивають дельфіни. У них може спати один бік мозку, — каже професор Ідзіковський. — Але людські органи збудовані по-іншому.

Тоні Райт таки побив рекорд американця, витримавши без сну 11 днів і дві години. Проте Книга рекордів Гіннеса його не зарахує. Після першого рекорду в цій категорії перестали приймати заявки, зважаючи на ризик для здоров"я.

Зараз ви читаєте новину «Тоні Райт не спав 266 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути