четвер, 03 червня 2021 00:26

Тіла 215 дітей знайшли на території школи

Рештки 215 дітей знайшли на території колишньої школи-інтернату для індіанців у канадському місті Камлупс. Провести розкопки вимагала громада корінних жителів. Тіла виявили георадаром.

— За попередніми висновками, ці смерті адміністрація не документувала, — каже голова місцевої громади Розанна Казимір. — Не звітували й нічого не пояснювали. Деяким малюкам не було й 3 років.

Школа-інтернат для індіанців у Камлупсі працювала у 1890–1978 роках. Була найбільша в Канаді. Одночасно тут перебували близько 500 вихованців.

Із 1863-го по 1998-й понад 150 тис. дітей індіанців примусово забрали з родин у такі школи, щоб інтегрувати в канадське суспільство. Вони підпорядковувалися уряду та католицькій церкві. Учням не дозволяли розмовляти рідною мовою, дотримуватися своїх звичаїв. У багатьох закладах практикували фізичні покарання.

— Мати не хотіла нас віддавати, — розповідає 63-річна Яйна Філіпс із Торонто. — Забрали мене й старшу сестру. Мені було 3,5. Чотири роки провела в інтернаті в Камлупсі. Потім перевели в інший. Із сестрою втратила зв'язок. Ми знайшли одна одну вже повнолітніми. З матір'ю майже не мала емоційного контакту. Їй боліло втрачене материнство. А я назавжди залишилася 3-річною дівчинкою, яку вночі примусили стояти на колінах на холодній підлозі. Бо впісялася і кликала маму. Не маю відчуття захищеності й безпеки. Якщо мене щось лякає чи різко будить, досі проказую псалми, які примушували промовляти серед ночі за непослух. Боюся черниць на вулиці. Не пам'ятаю, щоб вони були жорстокі в інтернаті. Але мені потрібна була мати, а не чужі суворі жінки. Сестра відроджує культуру племені. Вона змогла пронести це в собі. А я всюди чужа.

2008-го уряд Канади офіційно вибачився за таку практику. Її назвали культурним геноцидом. За останніми даними, в інтернатах для індіанців померли 4,1 тис. дітей.

Зараз ви читаєте новину «Тіла 215 дітей знайшли на території школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути