Ексклюзиви
четвер, 07 червня 2007 19:57

Теракт на Дубровці перестали розслідувати

Автор: фото: reuters/Sergei Karpukhin
  Російські спецназівці виносять заручників після штурму театрального центру на Дубровці у Москві. У жовтні 2002-го під час показу мюзиклу ”Норд-Ост” чеченські бойовики захопили Будинок культури, в якому знаходилося 912 людей
Російські спецназівці виносять заручників після штурму театрального центру на Дубровці у Москві. У жовтні 2002-го під час показу мюзиклу ”Норд-Ост” чеченські бойовики захопили Будинок культури, в якому знаходилося 912 людей

Прокуратура Москви призупинила розслідування кримінальної справи про теракт у театральному центрі на Дубровці 2002 року. Родичі загиблих переконані: це означає, що вони ніколи не дізнаються правди про трагедію, яка забрала життя 130 осіб.

— Прокуратура практично закрила слідство, хоча формально його призупинили, — говорить адвокат родин загиблих Ігор Трунов. — Тобто матеріали розслідування залишаються секретними. Жодних скарг, додаткових запитів, пов"язаних із цією справою, мої клієнти не мають права робити.

23 жовтня 2002 року під час показу мюзиклу "Норд-Ост" близько 50 чеченських бойовиків захопили приміщення колишнього Будинку культури на Дубровці. У заручниках опинилися 912 людей. На третій день спецназ штурмом узяв будівлю, використавши отруйний газ. Під час звільнення загинули 130 заручників. Причому лише п"ять із них були вбиті чеченцями.

Родичі загиблих і потерпілі досі не знають, який газ було використано, хто керував антикризовим штабом, хто очолював штурм. Слідство не представило жодних обвинувачень керівництву правоохоронних органів. За винятком кількох міліціонерів нижчого рангу, які за хабар роздобули чеченцям підробні документи і столичну реєстрацію.

— Влада робить усе, що може, аби вберегти від відповідальності високопоставлених осіб, — говорить Тетяна Карпова, керівник громадського комітету "Норд-Ост".

Після штурму Будинку культури рятувальники виносили на вулицю непритомних від газової атаки заручників. Їх складали в купу на тротуарі. Температура в Москві тоді була близько нуля, падав мокрий сніг. Частина людей померли від переохолодження. Дехто задихнувся під вагою інших тіл. Неподалік є лікарня, з якої завчасно евакуювали усіх хворих. Та заручників туди чомусь не відправляли.

Адвокат Трунов говорить також, що багато потерпілих мали коштовності та гроші. Куди все поділося, прокуратура не може пояснити.

— Ми будемо шукати справедливості в Європейському суді з прав людини, — запевняє Ігор Трунов. — Вимагатимемо компенсації для всіх жертв із Дубровки.

Зараз деяким із них призначили соціальну допомогу в розмірі 240 рублів (46 грн).

Зараз ви читаєте новину «Теракт на Дубровці перестали розслідувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути