Ексклюзиви
пʼятниця, 06 червня 2008 17:40

Студенткам-мусульманкам заборонили носити хустку

Конституційний суд Туреччини анулював закон, який дозволяв жінкам носити хустку в університетах. Він, мовляв, не відповідає основам світської держави.

80% населення Туреччини — мусульмани. Головний убір хіджаб є обов"язковим елементом одягу для жінок, що сповідують Іслам. Згідно з Кораном, вони мають закривати все тіло, крім обличчя та кистей рук. Голову слід покривати в присутності чужих чоловіків.

Ольга Фриндак, 26 років, з української громади "Ісламський центр" каже, що зняти хіджаб — невеликий гріх. За це жінку не карають.

— У даному випадку це гріх по нужді. Жінка не сама вирішує зняти хустку, а її примушують. Вона не несе відповідальності за такий гріх, — продовжує Ольга.

На її думку, турчанки мають дві перспективи: зняти хіджаб заради освіти та згрішити або поїхати навчатися в іншу країну:

— Наскільки я знаю, жінки в Туреччині виходять із цієї ситуації таким чином: вони надягають на голову звичайну бандану, а шию прикривають верхнім одягом. Таке вбрання не вважають за хіджаб, але воно не суперечить Корану, бо голова лишається покритою.

Головний убір жінок-мусульманок заборонили носити в Туреччині 1997 року представники воєнних партій, які виступали проти ісламізації країни. Пізніше до влади прийшла Партія справедливості й розвитку. Вона дозволила носити хіджаб у державних вузах. Тепер це рішення знову анулювали.

Ольга Фриндак вважає це порушенням права людини на віросповідання й освіту. Мовляв, уряд мав би провести референдум з цього питання.

— В Україні з цим проблем немає, — веде далі жінка. — Я народилася в мусульманській родині. Усі мої п"ять сестер вільно носять хіджаб у вузах та будь-яких інших державних установах.

Зараз ви читаєте новину «Студенткам-мусульманкам заборонили носити хустку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути