понеділок, 25 червня 2007 18:29

Сім жінок стали міністрами у Франції

Автор: фото: REUTERS/Philippe Wojazer
  Французький президент Ніколя Саркозі фотографується з жіночою половиною новообраного кабінету міністрів. Зліва направо: нижній ряд — Факела Амара (заступник міністра житлобудівництва), Рашида Даті (міністр юстиції), Мішель Аліот-Марі (міністр оборони), Ні
Французький президент Ніколя Саркозі фотографується з жіночою половиною новообраного кабінету міністрів. Зліва направо: нижній ряд — Факела Амара (заступник міністра житлобудівництва), Рашида Даті (міністр юстиції), Мішель Аліот-Марі (міністр оборони), Ні

Новообраний президент Франції Ніколя Саркозі, 52 роки, дотримав свою передвиборну обіцянку. Майже половина з п"ятнадцяти міністрів у його уряді — жінки.

Головна супротивниця Саркозі, соціалістка Сеголен Рауяль, 53 роки, вже звинуватила президента в популізмі. Мовляв, жінки в його уряді — лише для групових фотографій. Розелін Башело, новий міністр охорони здоров"я, молоді і спорту, відповіла на це так:

— Справа не в популізмі. Саркозі не використовує жінок — він любить із ними працювати. Він просто більше їм довіряє.

Окрім Башело, до уряду увійшло ще шість жінок. Їм дісталися посади міністрів юстиції, оборони, житлобудівництва, культури, економіки й вищої освіти.

Такого у Франції ще не було. Політикою у цій країні традиційно займаються чоловіки. У парламенті засідає лише 14%  жінок, хоча за законом їх має бути не менше половини в кожній із партій. Однак ці партії вважають за краще платити штрафи, аніж приймати до своїх лав представниць прекрасної статі.

Французи пов"язують небачену толерантність президента з його вихованням. Він одружений, однак першою леді країни називають не його дружину Сесилію, а матір.

Грецька емігрантка із Салонік 81-річна Андре Саркозі була обличчям передвиборної кампанії сина. У нього був імідж жорсткого політика. Андре надала цьому образу рис людяності. Вона розповіла, як давала різкою майбутньому президентові за ображання дівчат. Тому її син виріс у повазі до прекрасної статі.

У 1960-му першою жінкою-прем"єром у світі стала Ніна Банг. Її обрали головою уряду Шрі-Ланки. У 1999 році з"явився уряд, у якому жінок було більше, ніж чоловіків. Це сталося в Швеції.

Зараз жінки є прем"єр-міністрами або президентами в дванадцятьох країнах світу. Серед них — Бангладеш, Чилі, Фінляндія, Німеччина, Ірландія, Ямайка, Латвія, Ліберія, Мозамбік, Нова Зеландія, Філіппіни та Швейцарія.

Зараз ви читаєте новину «Сім жінок стали міністрами у Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути