вівторок, 21 листопада 2017 00:45

Президента Зімбабве з дружиною взяли під домашній арешт

Автор: REUTERS
  Президент Зімбабве Роберт Мугабе з дружиною Грейс їдуть на відкриття сесії парламенту в столиці країни Хараре 12 вересня цьогоріч
Президент Зімбабве Роберт Мугабе з дружиною Грейс їдуть на відкриття сесії парламенту в столиці країни Хараре 12 вересня цьогоріч

15 листопада в Зімбабве стався заколот. Це країна в південній частині Африки. Спілка ветеранів війни посадила під домашній арешт президента 93‑­річного Роберта Мугабе. Він очолює державу 37 років, відколи вона здобула незалежність від Великої ­Британії.

Заколот спричинило те, що 6 листопада Мугабе звільнив із посади віце-президента Еммерсона Мнангагву. Той нібито готував державний переворот. Замість нього призначив дружину 52-річну Грейс Мугабе. 2018‑го мають відбутися вибори президента.

15 листопада військова техніка заблокувала казарми президентської гвардії і зайняла ключові об'єкти в столиці Хараре. Генерали вийшли в телеефір і запевнили, що це — не переворот. Пояснили свої наміри бажанням віддати до рук правосуддя кількох політиків, котрі діють на шкоду країні. Першим затримали міністра фінансів.

17 листопада Роберт Мугабе попросив залишити його на посаді на короткий термін — "ще кілька днів, ще кілька місяців".

Військові збираються створити перехідний уряд. Його очолить звільнений віце-президент Мнангагва. Уряд працюватиме п'ять років.

18 листопада тисячі жителів вийшли на вулиці з вимогою відставки Мугабе. Наступного дня керівна партія Зімбабве звільнила його з посади свого голови. Президенту поставили ультиматум: або він іде у відставку до обіду 20 листопада, або парламент запускає процедуру імпічменту.

В неділю увечері Мугабе з'явився в ефірі. Свого звільнення не визнав і пообіцяв провести в найближчі тижні партійний з'їзд. Поклявся залишитися президентом. Закликав до національної єдності.

Члени родини повідомили, що він у своїй резиденції оголосив голодування і запевняє, що "готовий померти за "праве діло".

Заява президента викликала нові вуличні протести.

У понеділок, 20 листопада, Мугабе погодився піти у відставку. При цьому виставив умови: вони з дружиною Грейс отримують повний імунітет і зберігають свою власність.

Військові пояснюють свої дії тим, що президент самоусунувся від виконання своїх обов'язків. Вони вважають, що понести відповідальність повинна Грейс Мугабе. Її звинувачують у розпалюванні ворожнечі та зловживанні повноваженнями. Вона отримала прізвисько "Ґуччі Грейс" — за пристрасть до дорогого модного одягу.

Грейс і Роберт одружилися 1996 року, після смерті його першої дружини Саллі.

У 1960-х Мугабе брав участь у революційних підпільних організаціях Південної Родезії — тодішня назва Зімбабве. Дев'ять років відсидів у в'язниці. 1980-го країна отримала незалежність. На перших виборах очолювана Мугабе партія набрала 63% голосів.

Населення Зімбабве — майже 14 млн людей. Це — одна з найбідніших африканських країн. Виживає завдяки сільському господарству й видобутку руд. Річна інфляція становила сотні мільйонів відсотків. 2009 року від національної валюти відмовилися.

80% працездатного населення країни — безробітні.

Зараз ви читаєте новину «Президента Зімбабве з дружиною взяли під домашній арешт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути