Ексклюзиви
четвер, 15 липня 2021 10:51

Президента розстріляли у власному будинку

Троє людей вважають себе законними лідерами

Президента Гаїті 53‑річного Жовенеля Моїза розстріляли в ніч на 7 червня в його будинку в передмісті столиці Порт-о-Пренса. На тілі 12 ран від куль. Тяжко поранена дружина 47‑річна Мартін ­лікується в клініці в Маямі, США.

Влада затримала громадянина США гаїтянського походження 63‑річного Крістіана Еммануеля Саньона. Вважають, він найняв кілерів.

На початку червня Саньон прилетів на Гаїті приватним літаком у супроводі шести охоронців-колумбійців. Хотів здійснити переворот і стати президентом. Під час обшуку в його будинку знайшли зброю і боєприпаси. За версією поліції, Саньон спершу мав намір діяти політичними методами. Задум вбивства визрів пізніше. Найманців підбирали через американську охоронну фірму, що належить вихідцю з Венесуели Антоніо Інтріаго.

Найманців підбирали через американську охоронну фірму

Напала банда з 26 колумбійців. Частина — колишні військові. Також були двоє американців гаїтянського походження. Один із них співпрацював зі спецслужбами США. 18 підозрюваних затримали, троє вбиті в перестрілках із поліцією, ще п'ятьох шукають.

З лютого тривали протести з вимогою відставки Моїза. Два роки тому мали відбутися парламентські вибори, але їх не провели. Президент залишився при владі без парламенту. Люди вважали таке правління нелегітимним. Його підтримали США й ООН. Вважали, що це найбезпечніший спосіб передати владу.

Моїз збирався змінити Конституцію. Хотів вилучити статтю про заборону займати президентський пост два терміни поспіль, скасувати посаду прем'єр-міністра й верхню палату парламенту.

Зараз троє людей вважають себе законними керівниками країни. За гаїтянською конституцією, після загибелі президента тимчасово виконувати його обов'язки має голова верховного суду. Але він помер від коронавірусу. Наступний у черзі — прем'єр. Моїз із 2018‑го змінив їх шістьох. За добу до загибелі призначив сьомого — Аріеля Анрі. Однак той не встигнув присягнути і попередній прем'єр Клод Жозеф не визнає його повноважень. Водночас сенат Гаїті проголосив тимчасовим президентом свого главу Жозефа Ламбера, який стверджує, що Вашингтон підтримує саме його.

Гаїті — найбідніша країна обох Америк. Потерпає від корупції, бандитизму й вуличної злочинності. Протести там не припиняються.

Зараз ви читаєте новину «Президента розстріляли у власному будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути