пʼятниця, 24 листопада 2017 00:40

Президент Зімбабве пішов у відставку

21 листопада ввечері подав у відставку президент Зімбабве 93-річний Роберт Мугабе. При владі був 37 років. Написати заяву примусили військові. Тримався до останнього — направив листа до пар­ламенту, коли той зібрався оголосити імпічмент.

Мугабе втратив владу через військовий заколот 15 листопада. Ветерани й генерали були невдоволені політичними "чистками" — їх позбавляли депутатського членства у владній партії. Останньою краплею стало те, що президент звільнив віце-президента Еммерсона Мнангагву. Натомість призначив свою дружину Грейс Мугабе.

Президентові висунули умову — він добровільно йде у відставку до обіду 20 листопада або парламент оголошує йому імпічмент. Мугабе погоджувався залишити пост, якщо йому нададуть повний імунітет і дозволять зберегти всю власність.

Політик заявив у телезверненні, що відмовляється йти у відставку. Юридично процедура імпічменту складна. Має відбутися засідання сенату (верхньої палати парламенту) й Національних зборів, потім — комісії із дев'яти сенаторів і ще одне засідання сенату.

У вівторок 21 листопада після початку сесії парламенту спікер Джейкоб Муденда зачитав лист від Мугабе. В ньому президент заявив, що залишає посаду.

Депутати в залі й протестувальники на вулицях зустріли новину радісними вигуками. Мітинги в урядовому кварталі тривали від суботи.

Очікують, що країну очолить 75-річний Мнангагва на прізвисько "­Крокодил" — найближчий соратник Мугабе. Він сформує перехідний уряд.

2001 року власність Мугабе оцінювали в $1 млрд згідно з публікацією "Вікілікс" (міжнародна організація, що займається витоком таємної інформації та її подальшою публікацією на своєму сайті. — ГПУ). Більшість — за межами Зімбабве.

Це таємні рахунки у Швейцарії, на Нормандських островах і Багамах, замки в Шотландії. Британська газета "Гардіан" додала до переліку нерухомість у Малайзії, Сингапурі й Дубаї.

Нерухомість у Гонконгу, що належить родині Мугабе, оцінюють у понад $5 млн.

У Зімбабве президент мав шість резиденцій. Зокрема, багатоповерховий палац "Блакитний дах" із 25 спальнями, розкішним бенкетним залом на 30 осіб, величезною спальнею з великим ліжком, відкритим басейном, двома озерами й сучасною системою радарів.

Також Мугабе належать оснащений електронікою ексклюзивний "Мерседес", здатний витримати вибух гранати, один із 18 екземплярів авто ­"Ролс Ройс Фантом", перстень із діамантом у 100 каратів вартістю $1,4 млн — 37,5 млн грн, подарований дружиною.

Свої статки президент отримав, відібравши фермерські угіддя у "білих" орендарів і роздавши їх своїй рідні. Також контролював контрабанду під час війни з Конго, привласнював кошти від видобутку алмазів.

80% працездатного населення ­Зімбабве — безробітні. Багато громадян виїхали в інші країни на заробітки. ­Африканці жартують: "Після падіння диктатора можете повертатися й відбудовувати Зімбабве". Заробітчани не поспішають. Прогнозують, що наступник Мугабе буде не набагато кращий. Країна має незначні шанси на швидке відновлення, говорять експерти.

Зараз ви читаєте новину «Президент Зімбабве пішов у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути