вівторок, 13 травня 2008 16:44

Президент республіки Габон перебуває на посаді 40 років

72-річний Альберт Бернар Бонґо, президент центральноафриканської республіки Габон, перебуває на посаді 40 років. Він — найдовговічніший правитель у світі після кубинця Фіделя Кастро. Бонґо заявляє, що керуватиме країною 50 років.

Місцеві жителі шанобливо називають главу держави "тато Бонґо". Йому побудували безліч пам"ятників. У столиці Лібревілі його ім"ям названо бульвар, Сенатський палац, університет, стадіон, гімназію, шпиталь та ряд інших державних установ.

Альберт Бонґо народився в Габоні у місті Леваї, нині Бонговіллі (з французької — місто Бонґо). Він прийшов до влади 1967-го. За кілька років прийняв іслам і змінив ім"я на Омар. Родичі президента обіймають високі посади в уряді країни або задіяні у нафтовому бізнесі. Його дружина Інґе — донька президента Конго. Донька Паскалін — голова кабінету міністрів, син Алі-Бен — міністр оборони, зять Поль Тунґуй — міністр фінансів. Статки президента оцінюють у мільярди доларів.

Бонґо активно зайнявся нафтовою промисловістю, перетворивши Габон на основного постачальника пального для Франції. Французи, у свою чергу, розмістили кілька військових баз на території своєї колишньої колонії та пообіцяли забезпечувати мир і стабільність у країні.

Президента поважають співвітчизники завдяки 40-річному миру з кількома десятками різних етнічних меншин. У країнах-сусідах тривають громадянські війни.

Попри багаті природні ресурси, у державі з населенням 1,3 млн майже немає інфраструктури. Проведені вглиб лісів нафтопроводи контрастують із земляними витоптаними дорогами посеред міст.

2003 року Бонґо вніс поправку до Конституції Габону, за якою президента можуть обирати необмежену кількість разів.

Зараз ви читаєте новину «Президент республіки Габон перебуває на посаді 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути