понеділок, 18 серпня 2008 18:44

Президент Пакистану пішов у відставку

Президент Пакистану 65-річний Первез Мушарраф подав у відставку. За 30 років він став першим лідером країни, який з власної волі залишив посаду. Його попередники потрапляли під слідство або ж їх страчували.

5 серпня кілька фракцій парламенту створили коаліцію — з метою імпічменту Машаррафа. Главу держави зі 160-мільйонним населенням звинуватили в захопленні влади, незаконному звільненні членів Верховного суду та розстрілі ісламістів у столиці Ісламабаді.

Добровільна відставка за законом гарантує Мушаррафові  недоторканність. Він уникне суду і зможе виїхати з країни.

Мушарраф народився в індійському місті Делі. Його батько працював у міністерстві закордонних справ Пакистану. Родина багато подорожувала. 1947 року вона переїхала до пакистанського міста Карачі. Первез навчався там у християнській школі, згодом закінчив військову академію.

Із 1965 року служив у збройних силах. Брав участь у двох війнах проти Індії. 1998-го став генералом. За рік Мушарраф влаштував у країні військовий переворот і прийшов до влади. Головними завданнями оголосив боротьбу з корупцією і налагодження відносин з Індією та Афганістаном. Упоратися не зміг ані з першим, ані з другим, вважають міжнародні експерти.

2001 року Мушарраф підтримав США у війні проти тероризму. Пакистан надав тилову допомогу американцям та їхнім союзникам в Афганістані та Іраку. Однак більшість співвітчизників засудили дії генерала.

17 разів Мушаррафа намагалися вбити. Президент заявив, що терористи його не залякають. Він розповів, як у дитинстві впав з мангового дерева й мало не помер. Відтоді, каже, нічого не боїться.

Торік у країні відбулися президентські вибори. Мушарраф переміг, але спостерігачі говорили про фальсифікації.

Результати виборів спричинили масові протести. До Пакистану повернулася зі заслання колишня прем"єрка Беназір Бхутто. Вона звинуватила Мушаррафа в узурпації влади й вимагала його арешту. У грудні жінку застрелили на мітингу в місті Равалпінді. Це вбивство об"єднало опозицію і сприяло початку процедури імпічменту.

Поки що невідомо, чи залишить колишній пакистанський лідер батьківщину.

Він одружений, має двох дітей та чотирьох онуків. Любить грати у сквош, бадмінтон та гольф. Вважає, що пакистанці мають переймати західний спосіб життя. Однак у стосунках із жінками дотримується мусульманських правил. Якось Мушаррафа запитали, чи вміє готувати.

— Це не чоловіча справа. Я ж вояка. Для мене готує моя жінка, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Президент Пакистану пішов у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути