Ексклюзиви
пʼятниця, 19 вересня 2008 18:10

Прем"єр-міністром Ізраїлю стане жінка

Автор: фото: REUTERS/Ronen Zvulun
  50-річна Ціпі Лівні стане другою жінкою, яка очолила уряд Ізраїлю. Першою була уродженка Києва Голда Меїр
50-річна Ціпі Лівні стане другою жінкою, яка очолила уряд Ізраїлю. Першою була уродженка Києва Голда Меїр

Уперше за 34 роки прем"єр-міністром Ізраїля стане жінка — 50-річна міністр закордонних справ Ціпі Лівні. Колишній прем"єр Ехуд Ольмерт, 62 роки, піде у відставку через звинувачення в корупції.

Згідно з ізраїльськими законами, нового прем"єра обирали серед кандидатів від правлячої партії, "Кадіми". Основним противником Лівні був міністр транспорту Шауль Мофаз. Його вважають більш жорстким і консервативним політиком, ніж Лівні.

Ціпора Лівні народилася в Ізраїлі у родині вихідців з Білорусі. Служила в армії, має титул лейтенанта. Отримала юридичну освіту, пізніше відкрила власну адвокатську контору. Упродовж кількох років Лівні працювала в ізраїльській розвідці "Мосад" у Парижі. Потім повернулася до Ізраїля і одружилася.

— "Мосад" утратив хорошого керівника, натомість я отримав чудову дружину, — казав в одному з інтерв"ю чоловік та адвокат Ціпі Нафталі Шпітцер.

1999 року Лівні обрали в ізраїльський парламент Кнесет. За два роки вона стала міністром розвитку периферії, пізніше обіймала пост міністра сільського господарства, міністра репатріації та міністра будівництва. 2005-го вступила в партію колишнього прем"єра Аріеля Шарона "Кадіма".

Ціпора має двох синів — Омрі та Ювал. Друзі говорять, що вона вегетаріанка. Окрім івриту, Лівні розмовляє англійською і французькою мовами.

Першою жінкою на посту прем"єр-міністра Ізраїлю в 1969–1974 роках була Голда Меїр. Вона народилася в Києві, пізніше переїхала до США, а потім до Ізраїля. Голда також стала першим послом Ізраїлю в СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр-міністром Ізраїлю стане жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути