Ексклюзиви
пʼятниця, 26 квітня 2019 07:30

Загинули троє дітей данського мільярдера

У кількох регіонах Шрі-Ланки вранці 21 квітня сталася серія вибухів. Спершу смертники підірвалися у трьох готелях класу люкс, коли вишикувалася черга на сніданок. Та у католицькій церкві Коломбо. Одночасно пролунали вибухи ще двох бомб за межами столиці, також у церквах. За 6 год. поліція повідомила про нові вибухи у передмісті Коломбо.

Загинули 359 чоловік, поранені — більш як півтисячі. Теракти сталися на католицький Великдень.

Серед загиблих — троє з чотирьох дітей найбагатшої людини Данії 46-річного Андерса Хольга Повлсена. Володіє мережею з торгівлі одягом "Асос". Його статки, за даними бізнес-видання "Форбз", становлять близько $8 млрд. Родина проводила на острові великодні канікули.

21 квітня з 18:00 за місцевим часом введено комендантську годину. У ніч проти вівторка влада країни запровадила надзвичайний стан. Також заблоковано доступ до соціальних мереж та месенджерів. Слідчі вважають, що за їхньою допомогою терористи координувалися.

— Більшість вибухів сталися на дійсно важливих об'єктах Коломбо, — розповідає місцевий житель Ділі. — Наприклад, церква Святого Антонія — дуже популярна. Це пам'ятка Коломбо, а місто, своєю чергою, — початкова точка подорожі Шрі-Ланкою для всіх туристів. Крім того, вибухи сталися в трьох дорогих готелях у середмісті — "Шангрі Ла", "Цинамон Гранд" і "Кінґсбері".

Великдень — важлива подія для Шрі-Ланки. Хоча християн близько 7 відсотків, свято відзначають дуже широко. Ті, хто не святкує сам, все одно знають про подію.

Зараз я перебуваю вдома в передмісті Коломбо. У самому місті життя завмерло: офіси закриті, мешканці сидять по домівках. Люди в Коломбо дуже нервують. Таке відчуття, що навіть ви­йти на вулицю небезпечно.

Відповідальність за вибухи спершу не взяла на себе жодна з організацій.

Проте силовики арештували 60 підозрюваних. Деякі з них належать до місцевого мусульманського угруповання "Джамаат ат-Таухіда аль-Ватанія" ("Національне єднання"), пов'язаного з міжнародною терористичною організацією "Аль-Каїда". Згодом екстремісти з "Ісламської держави" заявили, що причетні до вибухів. Але жодного підтвердження не надали.

Офіційні особи Шрі-Ланки вважають, що вибухи терористів-смертників були помстою за напади на дві мечеті в Новій Зеландії в березні, де загинули 50 мусульман.

Спецслужби Індії та США попереджали владу Шрі-Ланки про можливі теракти, а також передавали списки підо­зрюваних. Президент країни Маїтріпала Сірісена заявив, що звільнить керівників усіх спецслужб, оскільки вони не змогли запобігти нападам. Президент зазначив, що співробітники спецслужб отримали звіт про ймовірність нападу, але не повідомили його.

Українців серед постраждалих немає, кажуть у Міністерстві закордонних справ.

Зараз ви читаєте новину «Загинули троє дітей данського мільярдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути