середа, 27 серпня 2008 15:46

Північна Корея поновлює ядерну програму

Північна Корея припинила демонтаж ядерних об"єктів і поновила процес збагачення урану. Лідер КНДР Кім Чен Ір, 67 років, пояснив це тим, що США не виконали своїх обіцянок.

— Америка не викреслила нас зі списку країн, що підтримують тероризм, — повідомив диктатор.

Влітку 2007 року КНДР, США, Південна Корея, Росія, Китай та Японія провели переговори. Було вирішено, що Північна Корея відмовиться від збагачення урану та розробки ядерної зброї. До жовтня 2008-го мали закрити найбільший ядерний реактор в Йонбені. За це країні пообіцяли припинити економічну блокаду, поновити залізничне та морське сполучення, а також відправити до Пхеньяну 5 млн тонн пального.

Всі ці умови Захід виконав, однак КНДР все ще залишається в списку країн, які підтримують тероризм. На цьому наполягає Японія. У 1970–1980 роках розвідники з Північної Кореї викрадали японців, аби завербувати їх у шпигуни. Токіо вимагає повернути цих людей. За 30 років КНДР віддала п"ятьох громадян. За словами корейців, ще сім викрадених померли. Натомість японська влада стверджує, що жертв розвідників було понад сотню.

Зараз ви читаєте новину «Північна Корея поновлює ядерну програму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути