Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2007 18:38

Пішов п"ятий рік війни в Іраку

Військові дії в Іраку тривають уже 4 роки. 20 березня 2003-го у повітрі над територією країни з"явилися бойові літаки США. Багдад та інші великі міста піддали масованим бомбардуванням. Військові американські кораблі у Перській затоці за першу ніч випустили по цілях понад 400 ракет. Так почалася операція "Іракська свобода".

Через півтора місяця Вашингтон оголосив про завершення активної фази бойових дій. Тоді США втратили понад 100 солдат. Зараз кількість загиблих в Іраку американців сягає понад 3 тис.

Чотири роки тому Пентагон прогнозував, що США витратять на війну $50 млрд. Економічний радник Білого дому Лоуренс Ліндсей назвав цифру $200 млрд і згодом втратив роботу. На сьогоднішній день "встановлення демократії в Іраку" американцям обійшлося вже у понад $400 млрд. Це приблизно $277 млн щодня.

За останні чотири роки життя в Іраку дуже змінилося. Країна виробляє менше нафти, ніж за правління Саддама Хусейна. Перебої зі струмом у Багдаді бувають частіше, ніж до війни. Люди бояться виходити на вулицю. Усе більше іракців спілкуються по телефону та Інтернету.

— Уже три дні немає ні світла, ні води. На вулиці перестрілки, не знаю, коли потраплю на роботу, — писав кореспондентові "ГПУ" оператор іракського телебачення місяць тому. — У нас страшно.

Через протистояння релігійних груп шиїтів та сунітів країна знаходиться на межі громадянської війни. Щодня викрадають і вбивають десятки невинних жителів через їхню належність до тієї чи іншої фракції. Число померлих унаслідок війни іракців, за різними даними, коливається від 50 до 600 тис. осіб.

Місія України в Іраку почалася 28 серпня 2003 року. Тоді на формування, підготовку і забезпечення миротворчого контингенту витратили 26,3 млн грн. Українська влада, посилаючи своїх військових, сподівалася отримати замовлення для вітчизняних компаній на відбудову повоєнного Іраку. Однак воєнні дії затяглися на непрогнозований термін.

Перший українець загинув у Іраку на двадцятий день війни. Це був телеоператор агенції "Рейтер" Тарас Процюк. Після того Україна втратила 17 миротворців. Ще один помер від серцевого нападу. До кінця грудня 2005-го миротворчий контингент вивели, й до Іраку послали 50 військових фахівців.

Виступаючи перед нацією у четверту річницю війни в Іраку, президент США Джордж Буш закликав співгромадян і весь світ до терпіння. Мовляв, якщо зараз вивести війська, американській нації загрожуватиме небезпека. На додаток до 132 тис. солдатів, які зараз служать в Іраку, Буш пропонує вислати ще 30 тисяч.

Тим часом опитування свідчать, що війну в Іраку підтримують близько 32% американців, 63% — виступають проти. Серед іракців 80% населення переконані, що присутність іноземних солдатів лише шкодить їхній країні.

Зараз ви читаєте новину «Пішов п"ятий рік війни в Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути