Ексклюзиви
понеділок, 28 вересня 2009 17:39

Передвиборні плакати Меркель німці забирали додому

Автор: фото з сайту www.vera-lengsfeld.de
  Депутатка від ”Християнсько-демократичного союзу” із Берліна Віра Ленґсфельд біля свого передвиборного плаката. На ньому вона та канцлерка Ангела Меркель у сукнях із глибоким декольте. І напис: ”Ми можемо запропонувати більше”
Депутатка від ”Християнсько-демократичного союзу” із Берліна Віра Ленґсфельд біля свого передвиборного плаката. На ньому вона та канцлерка Ангела Меркель у сукнях із глибоким декольте. І напис: ”Ми можемо запропонувати більше”

27 вересня у Німеччині відбулися парламентські вибори. Переміг блок канцлерки Ангели Меркель, 55 років, "Християнсько-демократичний союз" (ХДС). Він набрав 33,8% голосів.

Основний суперник Меркель — віце-канцлер і міністр закордонних справ 53-річний Франк-Вальтер Штайнмаєр визнав поразку. Його Соціал-демократична партія (СДП) показала найнижчі результати за усі післявоєнні роки — 23% голосів.

Явка на виборах становила 70,8%. Для Німеччини це мало. Кажуть, передвиборна кампанія була нецікава. Між Меркель та Штайнмаєром не було значних політичних розбіжностей. Вони не критикували одне одного, бо чотири роки працювали разом у коаліції.

Активно голосували лише пенсіонери. Більшість із них підтримали Меркель. В умовах кризи канцлерка підвищила пенсії на 2,4% й ухвалила закон, що забороняє знижувати виплати людям похилого віку за будь-яких економічних обставин. На вибори вона йшла із гаслом: "Із кризи — розумно".

— Я голосувала за Меркель, бо ми не постраждали від кризи так, як інші європейські країни, — каже 54-річна Карін Роде з міста Ґамбурґ. — Тому нехай уряд і надалі працює так само добре.

Популярності Меркель не завадив серпневий скандал. Тоді вона влаштувала у відомстві канцлера бенкет на день народження голови "Дойче банку" — Йозефа Акермана. За державні кошти купила дороге вино й делікатеси, на вечерю запросила понад 30 гостей. Лише на послуги офіціантів пішло понад 2 тис. євро. Скільки загалом коштував бенкет — не повідомили. Але на виборців скандал не вплинув.

Популярністю Меркель користувалися її колеги по партії. Депутатка від ХДС із Берліна Віра Ленґсфельд, 57 років, на передвиборних плакатах розмістила фотографію канцлерки у сукні із глибоким декольте. Поруч — свій знімок із декольте та напис: "Ми можемо запропонувати більше".

— Я балотуюся від округу, де ХДС непопулярні. Щоб привернути увагу виборців, вирішила вигадати щось оригінальне, — пояснює Ленґсфельд.

Меркель підвищила пенсії на 2,4 відсотка

Плакати Вірі Ленґсфельд довелося встановлювати високо на стовпах — їх знімали й забирали на пам"ять. Інтернет-сайт депутатки почали відвідувати тисячі людей. Більшість гумору не оцінила.

— Ви зовсім із ґлузду з"їхали? Ви себе політично знищили. Якщо ХДС, окрім жіночого бюсту, запропонувати більше нічого, то я за цю партію не голосуватиму.

Із гаслом "Наша країна може більше" йшов на вибори Штайнмаєр. Обіцяв вивести німецькі війська з Афганістану.

— Я голосую за СДП, бо вони принаймні обіцяють якісь зміни, — каже 21-річна Лівія Гіза з Берліна. — До того підтримують зниження цін на навчання в університеті.

Після оголошення попередніх результатів Штайнмаєр заявив, що іде в опозицію й стежитиме за виконанням обіцянок Меркель. Та готується до коаліції з партією "Вільні демократи", яка обіцяє створити сотні тисяч робочих місць. Її лідер Ґідо Вертевелле, 47 років, претендує на посаду віце-канцлера. 2004-го він відвідав день народження Меркель зі своїм партнером, бізнесменом Міхаелем Мронцем, і став першим німецьким політиком, який відкрито заявив про свою гомосексуальність.

Зараз ви читаєте новину «Передвиборні плакати Меркель німці забирали додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути