вівторок, 13 березня 2007 17:43

Партійного лідера засудили за заперечення геноциду вірмен

Швейцарський суд визнав 65-річного лідера Турецької робітничої партії Доґу Перінчека винним у запереченні геноциду вірмен.

Під час промови в місті Лозанна він заявив, що вбивство півтора мільйона вірмен у 1915–1917 роках — це "велика міжнародна брехня". Після того його засудили до трьох місяців умовно і штрафу — $2450. Доґу став першим, кого покарали за такі слова.

— Я не заперечував геноцид, бо ніякого геноциду не було, — запевняв у суді Перінчек. На розгляд справи він привіз близько сотні кілограмів історичних документів.

У 1915–1917 роках, під час Першої світової війни, із території тодішньої Османської імперії насильно виселили біля 3 млн вірмен. Таким чином їх покарали за співпрацю з російськими військами.

Третина вигнаних померла від голоду та виснаження. У Вірменії ці події вважають геноцидом. Турецька влада підтверджує факт смерті багатьох вірмен, однак винною себе не вважає.

19 країн світу офіційно визнали геноцид вірмен. На території цих держав заперечення історичного факту вважається порушенням закону та карається.

Зараз ви читаєте новину «Партійного лідера засудили за заперечення геноциду вірмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути