четвер, 01 листопада 2007 17:47

Осаму бін Ладена не люблять на Близькому Сході

Минулого тижня вийшло нове відеозвернення Осами бін Ладена. Він закликав групи бойовиків із Іраку триматися разом, щоб здолати коаліційні війська на чолі зі США. Але бін Ладен — особа непопулярна на Близькому Сході та в арабському й мусульманському світі. Із ним погоджуються в багатьох моментах, та араби розуміють, що він не є лідером і генералом армії.

Бін Ладен — саудівський хлопець, який ховається в печерах, носить тюрбан, п"є чай і виголошує промови на відео. Його харизма та інтелект не вражають масову аудиторію, як у це вірять на Заході. Промови не пробуджують маси. Бін Ладен не може запропонувати арабам і мусульманам чогось нового. Якщо уважно послухати його промови, можна помітити, що він повторює те, що про нього говорять у новинах. Він однозначно має доступ до американських каналів, оскільки знає про останні події у світі.

Більшість людей в арабському мусульманському світі схильні вірити, що бін Ладен — просто багатий саудит, який готовий вкладати гроші в те, про що говорить. Це найвірогідніший варіант. А також існують думки про те, що він — американська вигадка або агент ЦРУ.

Більшість арабів-мусульман, за результатами опитувань, не вірять, що бін Ладен був причетним до атак 11 вересня в Нью-Йорку. І досі немає доказів того, що він стояв за плануванням хоч однієї з операцій, що на нього "вішають". Їх охочіше приписують американцям або євреям, які хотіли виправдати війну Буша проти тероризму.

Пересічний араб-мусульманин нічого не має проти американського народу. Але радіє, коли якась шкода завдається інтересам США. Це наче споглядання бійки. Натовпу подобається, коли велетень отримує добрячий удар. Для більшості людей 11 вересня символізує не фізичну шкоду та смерть, а удар в живіт велетня.

Зрештою, пересічний араб не вірить, що бін Ладен має щось спільне з вересневими атаками, особливо коли бачить наслідки — вторгнення в Афганістан, Ірак. Ось коли з"являються теорії на кшталт тієї, що США самі завдали собі удару в живіт, аби мати право бомбити мусульманські землі. Це поширена думка на Близькому Сході.

Усі великі "терористичні" ісламські угрупування, такі як Хезболла в Лівані, ХАМАС у Палестині, а також суніти і шиїти, не раз наголошували: бін Ладен та "Аль-Каїда" не відображають їхніх намірів та спосіб дій. Із релігійного погляду, іслам засуджує вбивство жінок, дітей, старих та неспроможних битися чоловіків. У цей закон праведної війни, який виголосив пророк Мухаммед, вірить більшість мусульман. І по всьому світі вбивства мирних громадян у Нью-Йорку, Мадриді та Лондоні засудили поважні релігійні лідери і мільйони пересічних мусульман.

Араби знають, якою бін Ладен бачить "Імперію ісламу" по всьому мусульманському світу. І їм це не подобається. Жодних розваг, фанатики, сфокусовані лише на роботі та молитві, жінки з ніг до голови у паранджі — такий ісламський світ уже є в Саудівській Аравії, існував у Афганістані під проводом Талібану. Із такого світу мусульмани тікають, а не шукають його.

Зараз ви читаєте новину «Осаму бін Ладена не люблять на Близькому Сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути