пʼятниця, 12 жовтня 2018 00:40

Нобелівську премію з фізики втретє присудили жінці

З 1 по 8 жовтня 2018 року тривав нобелівський тиждень.

Першими оголосили імена лауреатів в галузі медицини — Джеймса Еліссона, 70 років, і 76-річного Тасуку Хондзьо з Японії. Їхні дослідження дозволяють лікувати рак без хіміотерапії. Вчені знайшли спосіб "увімкнути" захисні механізми, що блокують клітини пухлин. Ліки застосовуватимуть проти раку шкіри, легенів, нирок й інших.

Артур Ашкін, 96 років, зі США, француз 74-річний Жерар Муру та Донна Стрікленд, 59 років, із Канади стали лауреатами премії з фізики.

Ашкін створив пінцет зі світлових променів. Принцип його такий, як у металевого. Дозволяє пересувати й утримувати мікроскопічні частинки, наприклад бактерії. Муру та Стрікленд винайшли ефективні короткі імпульси лазерних променів. Ними можна дуже точно видалити хвору ділянку під час операції на оці.

Донна стала третьою в історії жінкою, яка отримала Нобелівську премію з фізики. До цього про неї не було майже нічого відомо. Світова спільнота і колеги з Університету Ватерлоо недооцінили працю Донни, вважають журналісти.

Премію з хімії присудили американці Френсіс Арнольд, 62 роки, її співвітчизнику 88-річному Джорджу Сміту та англійцю Грегорі Вінтеру, 67 років. Френсіс "навчила" бактерії синтезувати ферменти за методом еволюції. З них можна створювати нові види ліків, екологічного пластику, біопалива. Сміт і Вінтер створили ліки на основі людських антитіл — білкових сполук, що їх імунна система виділяє у відповідь на стороннє тіло. Допомагають при ревматоїдному артриті, псоріазі, захворюваннях кишківника. Винайшли вони також онкологічні антитіла. Кількох пацієнтів удалося вилікувати від раку з метастазами.

Американці Вільям Нордхаус, 77 років, і Пол Ромер, 62 роки, поділять премію з економіки. Нордхаус дослідив, як зміни клімату на планеті пов'язані з економікою. Ромер показав, що інноваційні ідеї стають запорукою економічного зростання підприємств.

Премію миру отримали лікар Денис Муквеге, 63 роки, та іракська правозахисниця Надя Мурад, 25 років, за боротьбу із сексуальними утисками і збройними конфліктами. Мурад була в полонів терористів "Ісламської держави".

Премію з літератури цьогоріч не вручатимуть. Таке рішення ухва­лив Нобелівський комітет через скан­дал. Жінки зі Шведської академії звинуватили у сексуальному насиллі 71-річного Жана-Клода Арно, чолові­ка однієї з членів академії. 2019-го на­городу отримають одразу два автори.

Урочисте вручення премій відбувається 10 грудня — на роковини смерті її засновника. Лауреати приїжджають у столицю Швеції і з рук короля отримують золоту медаль і грошовий приз.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію з фізики втретє присудили жінці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути