Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2007 17:56

Найкращу олію з троянд роблять у Сирії

Автор: фото: REUTERS/Khaled al-Hariri
  Жінки збирають пелюстки троянд у селищі Мра на півночі від сирійської столиці Дамаск
Жінки збирають пелюстки троянд у селищі Мра на півночі від сирійської столиці Дамаск

Запах троянд чути у будь-якій точці сирійської столиці  Дамаск. Країна поступово повертається до вирощування квітів, які колись зробили її центром світової парфумерії.

Більшість троянд росте в передмістях столиці. Кожен із приїжджих селян збирає тонну пелюстків на день. Цього вистачає для виготовлення літра олії.

Особливий сорт рож ріс тут протягом кількох тисячоліть. Однак 80 років тому під час окупації французи розбомбили сади Гота, де були найцінніші зразки. Згодом парфуми та масла з дамаських троянд потіснили дешевші замінники. Селяни, чиї родини доглядали сади, подалися на державну службу або переїхали до інших регіонів. Основними експортерами цих квітів стали Туреччина й Болгарія.

Повернути дамаську рожу до життя вирішив Амін аль-Бітар — мер невеликого містечка, в якому колись робили найкращу трояндову олію.

— Я зрозумів, що нашій квітці не вистачало правильного маркетингу. Тому залучив до справи одного дамаського бізнесмена. Переконав його, що вирощування троянд — це вигідний бізнес. Подивіться на мої сади — вони знову квітнуть! — каже міський голова.

Кілька років тому він побудував невелику майстерню, де з троянд виготовляють крем, екстракти і делікатесне варення. Його проект зацікавив дружину президента країни Асму. Та відвідала сади аль-Бітара й пообіцяла йому підтримку на державному рівні. Обіцянки дотрималася. Фермерам, які вирощують рожі, значно зменшили податки.

Зараз ви читаєте новину «Найкращу олію з троянд роблять у Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути