вівторок, 12 червня 2007 17:50

На час екзаменів закрили аеропорт

В аеропорту поблизу китайського міста Хуаншань минулого четверга не приймали на посадку літаків. Цього від міністерства освіти добилися батьки випускників, які того дня складали вступні тести у вузи. Мовляв, шум завадить дітям успішно справитися із завданнями.

По всій країні екзаменувалися 10 млн старшокласників. Ці іспити називають "ґаокао". Вони є найважливішими не лише в житті дитини, а й цілої сім"ї. У школярів постійний стрес. Батьки ж роблять усе можливе, аби допомогти своїм чадам успішно справитись із навантаженням.

Під дверима школи N35 у Пекіні батько одного абітурієнта чекав на сина кілька годин. Він замовив столик у ресторані й кімнату в готелі, щоб дитина могла поїсти і відпочити. Інший чоловік із міста Сюйчжо зганяв цикад із дерева поблизу навчального закладу. Мовляв, співучі комахи можуть завадити його доньці зосередитися.

У деяких провінціях тести триватимуть два і навіть три дні.

Напередодні про "ґаокао" повідомляють усі газети, радіо та телеканали. Дієтологи розробляють здорові раціони, психологи рекомендують найкращі способи розслабитися після напруження.

— "Ґаокао" — це єдиний шлях до університету, — каже професор Цзо Ченьгуй. — Його багато хто критикує. Та поки що це найбільш чесний спосіб відібрати найкращих і найбільш талановитих студентів.

Для дітей із бідних сільських районів Китаю вступ до вузу — можливість досягти успіху в житті. З вищою освітою вони можуть знайти роботу в державній установі.

— Наша сім"я була такою бідною, що ми не могли знайти три юані, щоб заплатити за реєстрацію, — розповідає 40-річний Вен Сіньнянь.

Він народився в одному з найбідніших сіл центральної провінції Хенань. Зараз працює в державній компанії в столиці.

"Ґаокао" підтримують 95% китайців. Хоча 92,8% погоджуються, що тести потрібно дещо змінити через надмірний психологічний тиск на дітей. Результатів іспиту країна чекатиме протягом місяця. На 10 млн абітурієнтів в університетах є 5,6 млн вільних місць.

Зараз ви читаєте новину «На час екзаменів закрили аеропорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути