четвер, 29 листопада 2007 18:48

Можна потренуватися на роботах-немовлятах

Автор: фото: reuters/Michael Caronna
  Представник компанії ”Ямазакі” на виставці роботів у Токіо демонструє, як можна годувати робота-немовля
Представник компанії ”Ямазакі” на виставці роботів у Токіо демонструє, як можна годувати робота-немовля

У Токіо на найбільшій у світі виставці роботів демонструють  машини, що схожі на людей. Компанія "Ямазакі" представила роботів-немовлят. За їх допомогою майбутні батьки можуть навчитися доглядати за новонародженими.

Роботи розміром із ляльку плачуть, сплять, відригують. Їх треба розважати та міняти пелюшки. Спеціальний пристрій всередині фіксує, як добре за ними доглядають.

— Майбутні батьки нечасто мають можливість бачити маленьких дітей. Ми дозволяємо їм навчитися заздалегідь, — каже представник "Ямазакі" Каору Нукуї. — Також вони стануть у пригоді й студентам-медикам. Вони по-іншому ставитимуться до немовлят, попрацювавши з нашими роботами.

Також на виставці представили робота, що імітує пацієнта стоматологічної клініки. На ньому практикуватимуться студенти-дантисти. У нього довге волосся, очі, зуби. Такий робот коштує $635 тис. Якщо неправильно свердлити зуби, він починає кричати, піднімається в кріслі й робить вигляд, наче хоче втекти.

— Раніше манекени для тренувань не були схожі на людину. Тож студенти майже не зважали на них. Нині відчуватимуть, що мають справу зі справжнім пацієнтом, і вчитимуться працювати обережно, — говорить стоматолог Сатоші Узука з клініки в Ніппоні.

Загалом продемонстрували близько 1000 моделей. Тут був робот-гід, робот-покоївка, робот-кухар, робот-танцівниця. Більшість моделей зібрали в Японії. У цій країні виробляють 45% усіх роботів. В"єтнамський робот, який грає в пінґ-понґ, на виставці постійно промахувався. Однак його виробники були задоволені — їхнє творіння побачили сотні тисяч відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «Можна потренуватися на роботах-немовлятах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути