Ексклюзиви
вівторок, 12 червня 2018 07:25

"Моє серце міцне, але ноги здають"

Автор: www.bbc.co.uk
  Фредді Блом із Південно-Африканської Республіки позує для фото із дружиною 84-річною Дженет. Чоловік стверджує, що йому 114 років. Курить по дві самокрутки на день
Фредді Блом із Південно-Африканської Республіки позує для фото із дружиною 84-річною Дженет. Чоловік стверджує, що йому 114 років. Курить по дві самокрутки на день

Фредді Блом зі столиці Південно-Африканської Респуб­ліки міста Кейптаун став претендентом на звання найстарішого чоловіка світу. 8 травня 2018-го йому виповнилося 114 років, стверджує. Після офіційної перевірки увійде до Книги рекордів Гіннеса.

Фредді не вживає алкоголь, але палить самокрутки. Вони популярні в його країні. На 115‑му році життя вирішив покинути шкідливу звичку, говорить. Хотів зробити це ще два роки тому.

— Я викурюю дві самокрутки на день. Вживаю власний тютюн. Іноді обіцяю, що відмовлюся. Але знаю, що брешу собі. Ця диявольська звичка надто сильна, — каже Блом британській службі Бі-Бі-Сі наприкінці травня.

Фредді — високий, міцний чоловік. Ходить самостійно, але повільно. Носить неакуратні закручені вуса й рідку бороду, що стирчить навсібіч — описує його кореспондент.

— Я здоровий. Моє серце міцне, але ноги здають. Не можу ходити, як раніше, — говорить Блом. Також має поганий слух.

Фредді щодня вживає м'ясо та багато овочів.

— Ніяких секретів довголіття немає. Є єдина річ, що досі тримає мене на Землі. Це той, хто сидить нагорі. Вся сила в його руках. Я ніхто проти нього.

До 106-річчя вів активний спосіб життя, говорять сусіди. Працював до 80 років. Спочатку на фермі, згодом у будівельній компанії. Прокидався щодня о 4:30. Зараз встає пізніше. Немає справ, якими може зайнятися, пояснює.

— Єдина велика зміна, яку я помітив за весь час — зростання рівня криміналу в країні. Раніше життя було набагато спокійніше, — додає Блом. — Не було вбивств і крадіжок. Ти міг спокійно засинати. Знав — прокинувшись, знайдеш усі речі на своїх місцях.

У чоловіка немає дітей. Він одружений на Дженет, 84 роки. Її онук 45-річний Фредерік Лоттерінг мешкає з ними.

— За 48 років подружнього життя Фредді звертався до лікарні лише один раз. Тоді в нього були негаразди з колінами, — розповідає Дженет.

Чоловік самостійно пере свій одяг, але потребує допомоги, аби взутися чи поголитися. Перегляд телебачення називає марним витрачанням часу. Віддає перевагу прогулянкам.

Зараз найстарішою людиною на Землі вважають японця 112-річного Масадзо Нонака. Також претендентом є житель Республіки Інгушетія у складі Російської Федерації Аппаз Ілієв. Стверджує, що йому 122 роки.

Представники Книги рекордів Гіннеса ведуть консультації з експертами, кому зі старожилів віддати першість. Раніше найстарішою людиною світу офіційно вважали Вайолет Браун. Померла 15 вересня торік. Прожила 117 років і 189 днів.

Зараз ви читаєте новину «"Моє серце міцне, але ноги здають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути