Ексклюзиви
четвер, 20 вересня 2007 18:16

Місто відмовилося від дорожніх знаків

Водії, які в"їжджають до невеликого німецького міста Бомте на заході країни, не побачать на дорозі жодного знаку дорожнього руху. Немає світлофорів. Порядок, швидкість та напрям руху визначають самі водії та пішоходи.

Відсутність будь-яких обмежень на дорозі — рішення муніципалітету міста. Таким чином нещодавно тут вирішили боротися з аваріями. У Німеччині чинними є 1800 комбінацій із 650 знаків руху. Замість того, щоб дотримуватися цих приписів, водії зазвичай підвищують швидкість, аби проскочити їх.

— Водії звикли повністю покладатися на знаки дорожнього руху. Це неправильно, адже вони забувають, що головна відповідальність лежить на них самих. Ми вирішили нагадати їм про це, — пояснює задум мер Бомте Клаус Годейохан.

7,5 тис. жителів побоювалися, що на дорогах почнеться хаос. Однак вийшло навпаки. Автомобілі їдуть вулицями зі швидкістю 30 км/год, водії постійно визирають із вікон, аби переконатися, що вони нікого не зачеплять.

За п"ять днів від початку експерименту тут не сталося жодної, навіть найменшої аварії. Центр міста звільнився від заторів. Попри малу швидкість, автомобілі все одно проїжджають центральною вулицею майже вдвічі швидше.

Жителі Бомте задоволені. Однак сумніваються, що таке рішення прийнятне для великих міст.

— Не можу уявити, аби щось подібне могло мати місце в центрі Парижа, — каже один із них.

Зараз ви читаєте новину «Місто відмовилося від дорожніх знаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути