Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 17:17

Мишей уперше заразили застудою

Групі британських учених на чолі з професором-вірусологом Себастьяном Джонсоном вдалося ввести гризунам вірус, який викликає застуду. Це дозволить дослідити, як ця хвороба діє в організмі тварин, і знайти від неї ліки.

Раніше цього не вдавалося зробити через брак піддослідних, бо на застуду хворіли лише люди та шимпанзе. А для швидких та ефективних експериментів необхідні дрібні тварини. Щоб гризуни стали вразливими до застуди, їх генетично модифікували.

— Раніше ми виявили, що організм гризунів реагує на вірус так само, як і людський, — говорить професор Джонсон. — Але інфекція не може потрапити до їхніх клітин. У гризунів є спеціальні рецептори, що не пропускають її. Ми модифікували рецептори мишей так, що вони стали подібними до людських.

У здорових людей організм переборює застуду за кілька днів. Але в осіб із послабленою імунною системою хвороба може призвести до запалення легенів та інших ускладнень. Є ризик загострення хронічних бронхітів, що провокують напади астми, а іноді спричиняють смерть.

Протягом кількох десятиліть учені намагалися знайти способи лікування застуди. У Британії відкрили дослідницький центр, що діяв у 1946–1989 роках. Його працівники вводили добровольцям інфекцію, щоб дослідити реакцію організму. Однак через брак результатів центр закрили.

Зараз ви читаєте новину «Мишей уперше заразили застудою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути