четвер, 05 березня 2020 00:55

"Місцеві налашатовані радикально. Блокують в'їзди"

Греція відмовляється впускати мігрантів із Сирії. У таборах на турецькому кордоні зібралися понад 10 тисяч людей.

Чотири роки тому Євросоюз уклав із Туреччиною угоду. Та не мала пропускати через свою територію мігрантів в обмін на фінансову допомогу. 27 лютого російські й сирійські військово-повітряні сили завдали удару по турецьких військових у провінції Ідліб. Загинули 33 людини. Після цього президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що кордони для біженців відкриють.

— Туреччина сподівалася на активнішу підтримку Євросоюзу, — говорить журналіст Заур Ескель з Анкари. — Просто засудження Росії мало. Ми робимо все, що від нас вимагають — із біженцями та стабільністю в регіоні. А Європа це сприймає як належне. Досі ми намагалися бути зручними для сусідів. Але час подумати про себе. Повірте, і в Туреччині всі табори переповнені. А ніхто не спішить забирати в нас людей, як домовлялися.

У перші кілька днів із Греції до Туреччини вирушили майже 25 тисяч людей.

— На Егейських островах табори переповнені, — каже волонтер Естель Анікас. — Бракує води, їжі, засобів гігієни. Ми падаємо з ніг. Місцеві жителі налаштовані радикально. Блокують в'їзди. Часто голодні люди щось цуплять. Не можемо встежити за всім. Берегова охорона намагається розвертати човни. Але їх навмисне перевертають, щоб рятувальники витягли людей на грецькі кораблі. Так загинула дитина. Це не має нічого спільного з гуманністю. У таборах почастішали випадки самогубств. Боюся подумати, що буде, коли в табір потрапить хтось із коронавірусом.

Грецька влада попередила, що незаконних мігрантів арештовуватимуть. Їм загрожує до чотирьох років позбавлення волі і штраф 10 тис. євро.

У Туреччині понад 3,5 млн біженців із Сирії.

Зараз ви читаєте новину «"Місцеві налашатовані радикально. Блокують в'їзди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути