понеділок, 07 квітня 2008 17:27

Лист президента продали за 3,4 мільйона доларів

Лист американського президента Авраама Лінкольна, в якому він писав про скасування рабства в Америці, продали на аукціоні "Сотбіс" за $3,4 млн. Документ став найдорожчим серед усіх паперів американських президентів, які виставляли на аукціонах.

Лінкольн очолював країну під час Громадянської війни 1861–1865 років між південними та північними штатами Америки. Він виступав проти рабства і 1862-го підписав Прокламацію про звільнення рабів в окремих штатах країни.

1864 року Лінкольну надійшла петиція від дітей із містечка Конкорд у штаті Массачусетс. Вони просили "звільнити всіх маленьких рабів Америки". У своїй відповіді президент запевняв, що звільнення рабів — то Божа воля.

— Я зроблю все, що залежить від мене, — обіцяв Лінкольн. — Усе інше зробить Бог.

Поправку, що скасувала рабство в країні внесли до Конституції США 1865-го. Того ж року Авраама Лінкольна застрелив під час вистави в театрі актор Джон Бут, який підтримував рабовласників із Півдня.

Найдорожчим до цього був манускрипт, що теж належав перу Лінкольна. Письмово викладений виступ президента зі стратегією післявоєнного розвитку США продали кілька років тому за $3,1 млн. Обидві пам"ятки придбали колекціонери зі США, які побажали залишатися невідомими.

Зараз ви читаєте новину «Лист президента продали за 3,4 мільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути